Američka Obalna straža s dna Atlantika izvukla krhotine implodirane podmornice Titan. Pronašli su i ljudske ostatke

Istraga o uzroku i okolnostima tragedije još uvijek je u tijeku

AT SEA - (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " OCEANGATE/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) An undated photo shows tourist submersible belongs to OceanGate begins to descent at a sea. Search and rescue operations continue by US Coast Guard in Boston after a tourist submarine bound for the Titanic's wreckage site went missing off the southeastern coast of Canada. Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
FOTO: Anadolu Agency via AFP

Američka Obalna straža izvukla je krhotine podmornice Titan, koja je eksplodirala u lipnju, a s njima i ljudske ostatke, piše The Guardian. U podmornici se u trenutku katastrofe, koja se dogodila na gotovo četiri kilometra ispod morske površine, nalazilo pet osoba.

Obalna straža priopćila je u utorak da je izvlačenje završeno prošle srijede. Ljudski ostaci pažljivo su odvojeni od krhotina i prevezeni na analizu dok su dijelovi podmornice ostavljeni u luci, o kojoj točno se luci radi Obalna straža nije navela u priopćenju.

Istraga i dalje traje

Dijelovi podmornice koja je implodirala u sjevernom Atlantiku 18. lipnja pronađeni su na dubini od 3800 metara. Kao što je od ranije poznato, podmornica je bila na turističkom putovanju do olupine Titanika.

Poginuli su izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush, veteran francuske mornarice Paul-Henri Nargeolet, britanski milijarder Hamish Harding, jedan od najbogatijih ljudi u Pakistanu Shahzada Dawood i njegov sin Sulejman, koji je imao 19 godina. Putovanje je svaki od njih platio 250.000 dolara.

Nakon velike međunarodne potrage i spašavanja, krhotine Titana otkrivene su na morskom dnu. Neki su stručnjaci ustvrdili da su mjere za uštedu troškova tijekom izgradnje Titana možda dovele do katastrofalne nesreće. Proširenje istrage trebalo bi utvrditi kako je i zbog čega točno došlo do implozije.