Anušić povukao prvi potez kao ministar obrane: traži hitnu izmjenu zakona, vojnici će ostajati u službi sve do 50. godine

Izmjene Zakona traže se kako bi svi vojnici nakon vojne službe imali pravo odmah otići u mirovinu

04.12.2023., Osijek - Svecanost otvorenja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolnickog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek.  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anusic, predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Novi ministar obrane Ivan Anušić poslao je u javno savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima bi se vojnicima i mornarima dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podignula s 45 na 50 godina, piše Jutarnji list.

Promjena Zakona traži se zato da bi svi vojnici, nakon što završe vojnu službu, mogli ostvariti pravo na punu mirovinu, obrazloženo je. Cilj je i, priznaju iz MORH-a, popularizirati dragovoljno služenje, odnosno općenito priključivanje sustavu i ostanak u službi.

“Prema trenutačno važećim odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, vojnici i mornari po sili zakona moraju s 45 godina napustiti djelatnu vojnu službu, čime dio njih nije mogao ostvariti pravo na mirovinu po propisima za djelatne vojne osobe”, rekao je Anušić.

Izmjene po hitnom postupku

Ministarstvo obrane je predložilo izmjenu Zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima vojna služba završava posljednjim danom ove godine ne bi ostali bez prava na odlazak mirovinu.

”Budući da bi određenom broju vojnika djelatna vojna služba prestala s posljednjim danom kalendarske godine po sili zakona, i s obzirom na to da ne bi ostvarili pravo na mirovinu, predlaže se podizanje dobne granice za ostanak u službi do navršenih 50 godina kako bi im se omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu”, navode iz MORH-a.

“Na taj bi se način omogućila tranzicija i prilagodba na život u civilnoj zajednici”, zaključuju u obrazloženju MORH-ova prijedloga.