Australski grad u izvanrednom stanju zbog žutih ludih mrava. Tamane ih na sve moguće načine, angažirali i helikoptere

Dugi su otprilike pet milimetara i imaju izrazito duge noge, a naziv su dobili po čudnim pokretima

FOTO: Invasive Species Council

Žive u zemlji divovskih krokodila, zmija otrovnica i velikih bijelih psina, ali trenutačno stanovnike sjevernog Queenslanda u Australiji noću drži budnima daleko manja životinja. U borbi s najezdom žutih ludih mrava (lat. Anoplolepis gracilipes) koji izbacuju kiselinu, lokalne vlasti u obalnom gradu Townsvilleu koriste helikoptere i dronove, piše The Times.

Gradske vlasti godinama vodi bitku protiv ove invazivne vrste, koja je epitet “ludi” dobila zbog mahnitih pokreta koje ovi mravi izvode kada su uznemireni. Sada su im odlučili stati na kraj – naoružani s 12 milijuna australskih dolara od savezne vlade i četverogodišnjim planom istrebljivanja.

U namjeri da se ih se riješi jednom zauvijek, lokalna vlast angažirala je ekipe koje po terenu posipaju otrov, dok se helikopteri i dronovi koriste na manje pristupačnim dijelovima.

Opasni za ljude i životinje

“Ako sada ne počnemo s tim, to možda više neće biti program istrebljivanja, već samo program kontrole”, rekao je Maurie Soars, gradski vijećnik nacionalnoj televiziji ABC. “Postoje dijelovi svijeta gdje ih se ljudi ne mogu riješiti. Ne želimo biti u takvom prostoru”, dodao je.

Inače, žute lude mrave je Međunarodna unija za očuvanje prirode kategorizirala kao jednu od 100 najgorih invazivnih vrsta na svijetu, sposobnih uništavati ekosustave, ubijati domaće divlje životinje i spuštati cijene nekretnina u zahvaćenom području.

Dugi su otprilike pet milimetara i imaju izrazito duge noge. Umjesto da grizu, ovi mravi bljuju kiselinu koja može nadražiti oči i kožu kod ljudi, dok kod malih životinja i insekata može izazvati sljepoću ili čak smrt. Smatra se da potječu iz Afrike, ali brodovima su se proširili po cijelom svijetu. U Australiji su otkriveni 1980. godine.