Autonomna ženska kuća želi da se za ženu ubijenu na Maksimiru odredi maksimalna kazna za femicid

Iz udruge su kažu da će pratiti nastavak istrage ubojstva žene na Srednjacima

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

Autonomna ženska kuća Zagreb zahtijeva da se za ubijenu ženu u petak na području Maksimira odredi maksimalna, a ne minimalna kazna za kazneno djelo femicida te najavljuje da će pratiti nastavak istrage oko ubojstva žene u Srednjacima pod još nerazjašnjenim okolnostima. Autonomna ženska kuća Zagreb priopćila je kako zahtijeva da se za ubijenu ženu na području Maksimira odredi maksimalna, a ne minimalna kazna za kazneno djelo femicida.

Ukoliko će izrečena kazna biti minimalna, pravosuđe će poslati društvu poruku da se ne radi o ozbiljnom kaznenom djelu, te će kazneno djelo femicida biti bagatelizirano i ostat će mrtvo slovo na papiru, a što nije bila namjera Vlade RH, naveli su. Ukoliko izrečena kazna bude blizu maksimuma ili maksimalna, a koja je određena Kaznenim zakonom, društvu će to biti znak da se ubojstva žena od strane njima bliskih osoba tretiraju na adekvatan i ozbiljan način jer ih se sankcionira zakonom predviđenim ozbiljnim kaznama spram težine kaznenog djela, dodaje se u priopćenju.

Danas ubijene dvije žene

Za drugu ženu, ubijenu danas na Srednjacima, još nisu razjašnjene okolnosti je li ju ubila njoj bliska muška osoba Autonomna ženska kuća Zagreb pratit će nastavak istrage, stoji u priopćenju. Zagrebačka policija uhitila je muškarca koji je u petak ujutro u stanu u naselju Maksimir propucao članicu obitelji. Prema prvoj policijskoj informaciji osumnjičeni je uhićen nakon što je u stanu ispalio hitac iz vatrenog oružja oko 7,25 sati.

Tijelo druge ubijene žene pronađeno je u petak ujutro u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci, objavila je policija ne otkrivajući detalje ni okolnosti. Prema prvoj policijskoj informaciji tijelo starije žene pronađeno je u stanu u petak na Srednjacima oko 8,20 sati.