Batarela je baš jako uzrujala papina odluka o blagoslovu istospolnih parova: 'Homoseksualni čini protive se naravnom zakonu'

Takvi čini ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni, piše Batarelo

20.11.2023., Zagreb - Povodom Svjetskog dana djece, udruga Vigilare i Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris odrzali su konferenciju za medije o zastiti djece od nezakonitog istospolnog posvajanja i pravu svakog djeteta na mamu i tatu. Nakon konferencije Vladi RH predali su vise od 30 000 potpisa prikupljenih u nacionalnoj peticiji "Zastititmo djecu od homo-posvajanja" Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vatikan je u ponedjeljak, u povijesnoj odluci koju je odobrio papa Franjo, objavio da će rimokatolički svećenici moći obaviti obred blagoslova istospolnih parova, pod uvjetom da ti obredi nisu dio redovitih katoličkih rituala ili liturgije.

U dokumentu vatikanske uprave za doktrinu navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimirali neregularne situacije, ali bi bili znak da Bog prihvaća sve ljude.

Svećenici bi svaki slučaj razmotrili posebno i “ne bi trebali sprečavati ili zabranjivati otvorenost Crkve za ljude u svakoj situaciji u kojoj bi oni kroz jednostavan blagoslov mogli tražiti Božju pomoć”, navodi se.

Batarelo: ‘To ne može biti odobreno’

Odluka pape Franje izazvala je žustre reakcije među konzervativcima, a među onima koji su nezadovoljni potezom Svetog Oca je i hrvatski konzervativni aktivist Vice John Batarelo. U svom komentaru na platformi X, Batarelo je napisao kako se “homoseksualnost protivi naravnom zakonu”.

“Homoseksualnost… oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni. Katekizam katoličke Crkve, broj 2357”, napisao je Batarelo.

Opis specifičnih situacija

Podsjetimo, papa je ovu promjenu dao naslutiti još u listopadu kada je odgovorio na pitanje petorice konzervativnih kardinala na početku biskupske sinode u Vatikanu.

No, dokument od osam stranica donesen u ponedjeljak pod naslovom “O pastoralnom značenju blagoslova” navodi specifične situacije. Jedan njegov dio nosi podnaslov “Blagoslov parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova”.

Crkva uči da privlačnost između osoba istoga spola nije grijeh, ali da homoseksualni čin jest. Od izbora 2013., Franjo nastoji otvoriti Crkvu s 1,3 milijarde pripadnika za LGBT osobe, a da pritom ne mijenja doktrinu o istospolnom ponašanju.