Papa Franjo upravo odobrio davanje blagoslova istospolnim parovima

Crkva ostaje pri tradicionalnom nauku o braku, ali dopušta blagoslov

Pope Francis waves as he rides in his popemobile past pilgrims, faithful and onlookers as he makes his way to celebrate mass at the Velodrome stadium, in the southern port city of Marseille on September 23, 2023. The first pope in 500 years to visit the city of Marseille, Pope Francis is on a two-day visit for the concluding session of the Mediterranean Meetings, a Church-led initiative aiming to build community amongst the region’s various peoples, religions, and cultures. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
FOTO: AFP

Homoseksualni parovi mogu dobiti blagoslov u Katoličkoj crkvi, prenose njemački list Sueddeutsche Zeitung i talijanska La Repubblica. Vatikan je tu informaciju objavio u izjavi koja dopušta katoličkom svećenstvu da blagoslivlja nevjenčane i homoseksualne parove.

U izjavi koju je odobrio papa Franjo navodi se da Crkva “proširuje i obogaćuje” svoje razumijevanje o tome što je blagoslov u svjetlu pastoralnih ideala pape Franje. Takvim shvaćanjem moguće je blagoslivljati parove “u neregularnim situacijama i parove istoga spola, a da se njihov status službeno ne potvrdi ili da se na bilo koji način mijenja dugogodišnji nauk Crkve o braku”.

Dakle, Crkva ostaje pri tradicionalnom nauku o braku te mogućnost blagoslova za istospolne parove ne znači nikakvu vrstu liturgijskog obreda, odnosno imitaciju vjenčanja, piše talijanska La Repubblica.

Papa ranije sugerirao da bi blagoslov mogao biti dopušten

Još u veljači 2021. vatikanska vjerska vlast objavila je da u Katoličkoj crkvi nisu mogući blagoslovi za istospolne parove. U listopadu ove godine Franjo je sugerirao da bi moglo biti načina da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući petorici konzervativnih kardinala koji su zatražili od njega da potvrdi nauk Crkve o homoseksualnosti.

Papa je u svojoj poslanici ponovio da je brak zajednica muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje petorice kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje te da svećenici ne mogu postati suci “koji samo niječu, odbacuju i isključuju”.

“Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka”, napisao je tada papa Franjo.