BBC: 'Hrvatska firma, unatoč sankcijama, Rusima isporučuje opremu za ratno brodovlje'; donedavni vlasnik: 'Našli smo način'

Hrvatska tvrtka Adria Winch ima vlastite ruske podružnice u Zelendoljsku i Moskvi

FOTO: screenshot YouTube

Rusko vojno-industrijsko brodogradilište Zelenodoljsk u Tatarstanu, koje se nalazi pod međunarodnim sankcijama, nabavlja dijelove za proizvodnju ratnih brodova iz europskih zemalja uz pomoć jedne talijanske i hrvatske tvrtke. Naime, portal Oštro prenosi tekst ruskog servisa BBC-ja koji je detaljno pogledao carinsku dokumentaciju i otkrio da je riječ o hrvatskoj tvrtki Adria Winch te talijanskoj kompaniji Melcal.

Zelenodoljsk je Ministarstvo financija SAD-a 2019. stavilo pod sankcije, a onda je to učinila i Europska unija 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu. Isporuke ruskom brodogradilištu su se odvijale unatoč sankcijama, dok je oprema dolazila preko posredničkih tvrtki u vlasništvu sankcioniranog brodogradilišta i partnera iz Europske unije, među kojima je i hrvatski Adria Winch.

20 godina posluju s Rusijom

Adria Winch isporučuje palubnu opremu za civilne i ratne brodove, a jedan od bivših vlasnika tvrtke Milivoj Peruzović kazao je za BBC Rusija da tvrtka posluje u Rusiji preko 20 godina.

“Započeli smo s radom u brodogradilištu Severnaja u Sankt Peterburgu i postupno proširili naše veze na cijelu Rusiju”, kazao je Peruzović, koji je u prosincu 2023. godine prodao Adria Winch hrvatskoj tvrtki Global Offshore Engineering u vlasništvu Matka Zuanića.

Adria Winch imala je tri pojedinačna suvlasnika – Milivoja Peruzovića, Ivu Jerčića i Marina Srzentića s različitom visinom udjela, a Peruzović je bio najveći pojedinačni suvlasnik s više od 37 posto udjela.

Opskrba brodogradilišta

Brodogradilište u Zelenodoljsku dio je brodograđevne korporacije Ak Bars, koja pripada Ak Bars Holding Companyju. Upravo je Ak Bars Holding Company 2016. zajedno s tvrtkom Adria Winch osnovao tvrtku “Adria Winch Zelenodolsk” te u njoj korporacija ima 51 posto udjela. Osim podružnice u Zelenodoljsku, hrvatska tvrtka je i jedini vlasnik Adria Wincha u Moskvi – tvrtke koja također redovito opskrbljuje brodogradilište Zelenodoljsk rezervnim dijelovima.

U većini podataka do kojih je BBC Rusija uspio doći, isporuke brodogradilištu obavlja hrvatska Adria Winch za vlastite ruske podružnice (tvrtku u Zelenodoljsku ili Moskvi). Peruzović je u razgovoru za BBC kazao da je hrvatska tvrtka nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu prestala s izravnom isporukom brodogradilištu i počela poslovati kroz podružnicu u Zelenodoljsku.

“Adria Winch Zelenodolsk prodavala je opremu uglavnom brodogradilištu Zelenodoljsk, ali ne isključivo njima. Koliko znam, prodavali smo opremu i brodogradilištu Admiralteyskiye. Nakon sankcija prestali smo izravno isporučivati brodogradilištu i prodaja je išla preko Adria Winch Zelenodolsk. Ali nismo znali tko je konačni primatelj opreme”, kazao je.

‘Radimo s posrednicima’

No, brojevi projekata brodova koji su navedeni u carinskim deklaracijama pokazuju da su rezervni dijelovi bili namijenjeni za brodove ruske mornarice i drugih organa vlasti. U svibnju 2022. Adria Winch je svojoj podružnici u Moskvi, uz opremu vlastite proizvodnje, isporučio i opremu drugih proizvođača koja je bila namijenjena za plovila Projekta 23120 među kojima se nalazi i opskrbni brod Vsevolod Bobrov (na fotografiji) koji je sudjelovao u operacijama ruske ratne mornarice tijekom borbi za Zmijski otok.

Prema izvještajima Adria Wincha za 2022. godinu, jedan od glavnih kupaca njihove opreme bila je upravo Rusija te su isporuke prema toj državi iznosile više od 700 tisuća eura, odnosno 21 posto ukupnog poslovanja Adria Wincha. Istovremeno, u istom izvješću tvrtka je istaknula da mjere sankcija Europske unije imaju izravan utjecaj na njezine aktivnosti.

Kako navodi BBC Rusija, Peruzović je tijekom razgovora u konačnici otvoreno priznao nastavak suradnje s Rusijom unatoč sankcijama, konstatirajući da su pronašli način da robu isporučuju preko trećih zemalja i posredničkih tvrtki. “Uspostavio sam vezu s posrednicima u Kini i nastavili smo raditi. To je bila naša odluka – nastaviti raditi s partnerima u Rusiji. Jer sankcije su sankcije, ali stvari idu svojim tijekom. I tako je išlo sve dok nismo prodali tvrtku”, kazao je sugerirajući da je sporan posao nakon ulaska novih vlasnika u firmu prekinut.

Isporučeno 1,2 mil. dolara dijelova

Sveukupno, od veljače 2022. do srpnja 2023. godine, tvrtke povezane s hrvatskim Adria Winchom ili njegovim podružnicama u Rusiji isporučile su 1,2 milijuna dolara rezervnih dijelova ruskim brodogradilištima.

Izvršna direktorica moskovske podružnice Adria Winch, Tatiana Levičeva, u telefonskom razgovoru za BBC predstavila se kao šefica računovodstva tvrtke. Potvrdila je da hrvatska tvrtka direktno opskrbljuje brodogradilište u Zelenodoljsku, napomenuvši da oni nemaju nikakve veze s tim i spustila slušalicu.