Beroš kaže da je najteži slučaj pacijenta u Rijeci: 'Moramo puhati i na hladno'. Coca Cola poslala uzorke na analizu

Jedan mladić hospitaliziran je u Rijeci, a dvojica su liječničku pomoć potražila u KBC-u Zagreb

07.11.2023. Zagreb - Zbog  zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode, ministar zdravstva Vili  Beros dao je izjavu za medije  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U povodu novih zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode i gaziranih pića, ministar zdravstva Vili Beroš obišao je KBC Zagreb. Naveo je da je slučaj u KBC-u Rijeka najviše zabrinjavajući.

Osvrnuo se potom na slučajeve u Zagrebu. Jedan od pacijenata je pušten na kućnu njegu, a treći je suspektan i njega tek treba obraditi i dokazati o čemu se radi.

“Imamo 29-godišnjeg bolesniku koji je doživio kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta. Jako je dobrog kliničkog stanja i otpušten je na kućno liječenje. Tu je i treći, 38-godišnjak iz Zagreba kod kojeg je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi probavnog trakta. On navodi neko vrijeme da ima tegobe vezane uz određeno piće”, dodao je.

Čekaju se analize, postupa policija

“Institucije postupaju još od prvog slučaja. O nalazima analiza pričekat ćemo njihovo očitovanje. Postupa i policija, oni se sad bave trećim bolesnikom. Mi nemamo elemenata na osnovu kojih bi javnost mogli upozoriti da se paze određenih pića”, rekao je Beroš.

“Opća odredba je da ako itko osjeti bilo kakve tegobe nakon konzumacije jela ili pića – da se javi liječniku. Ako to nije moguće, treba ispirati usta vodom, popiti neutralnu tekućinu poput vode do 3 decilitra, to su smjernice”, dodao je Beroš. “Ako je netko bliže bolnici, u slučaju problema najbolje se obratiti liječnicima”, upozorio je.

‘Pacijent iz Rijeke mogao biti incident’

Na pitanje novinara je li kontaktirao Coca Colu kaže da to nije njegov zadatak već da se on bavi pacijentima i onim što radi ministarstvo. “Pacijent iz Rijeke mogao je biti incident i situacija nije bila zabrinjavajuća, ali u ovom trenutku moramo biti oprezni i puhati na hladno, požurujemo sve institucije da se naprave analize koje bi mogle ukazati na određenu povezanost. Sada nemamo takvih elemenata”, rekao je.

“Imamo dva nevezana slučaja konzumacije različitih pića u različitim gradovima, ta pića su punjena u različitim državama. Moja poruka svima koji su žedni – najbolje je piti vodu”, istaknuo je Beroš. Navodi da nema informacija o tome da se nešto događa u okruženju. “Iz jedne druge zemlje dolazi punjenje boce u Rijeci pa smo iz tog razloga postavili pitanje, no nismo dobili odgovor”, dodao je.

‘Ne radi se o forenzičkim uzorcima’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su zaprimili uzorke koje im je dostavio Državni inspektorat.

“Ne radi se o forenzičkim uzorcima koji su inkriminirani i vezani uz oštećene osobe nego uzorcima istovjetnih pića koji su uzeti na licu mjesta gdje se događaj dogodio. Sad se uzimaju uzorci vezani uz drugi i treći slučaj. Gledamo kompletnu zdravstenu ispravnost, a laboratoriji su službeni laboratoriji Državnog inspektorata i možemo napraviti sve analize koje su potrebne”, rekao je Capak.

“Vjerojatno su korozivna sredstva’

“Teško da se radi o teškim metalima. Radi se vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću jer piće samo po sebi i neki kontaminanti koji su u mikrokoličinama ne mogu takve ozljede prouzročiti”, rekao je Capak.

“U ovom trenutku su dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, znači 8 litara tekućine. Samo su iz Rijeke zasad došli uzorci”, dodao je. O povlačenju proizvoda kaže kako je riječ o ingerenciji Državnog inspektorata.

“Mi ne znamo o čemu se radi pa ne možemo dati savjet da se pije ovo ili ono piće, možemo samo savjetovati da se pije voda iz vodovodnog sustava”, rekao je Capak i najavio prve analize u srijedu tijekom dana.

HZJZ primio uzorke pića

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

“Njezino je stanje trenutačno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Tijekom prijave u ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijmu koja je prethodila hospitalizaciji, upućena je prijava mjerodavnim istražnim tijelima PU primorsko–goranske, kojima se možete obratiti vezano uz dodatne informacije”, priopćili su iz riječkog KBC-a. U tijeku je policijska istraga.

Coca Cola se ponovno oglasila

Coca Cola Hrvatska potvrdila je ranije danas da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s kemijskom ozljedom jednjaka.

Večeras su se iz Coca Cole oglasili novim priopćenjem u kojem navode da “posluju prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu”, naveli su.