Ovaj komunikacijski kaos ugrožava zdravlje ljudi. Beroš, Mikulić i Coca-Cola moraju odgovarati

Kako je moguće da već danima nema jasnog odgovora što ozljeđuje toliko građana?

FOTO: Pixsell

Zabrljali su, unisono zaključuje javnost. I velika multinacionalna kompanija čije dvije riječi vrijede milijarde dolara i državna tijela koja u nizu prvih reakcija nisu pravodobno upozorila građane.

Četiri su dana protekla od riječkog slučaja do prvih službenih informacija. “Nakon jednog pojedinačnog slučaja nije bilo razloga za intervenirati i obavijestiti javnost”, rekao je u srijedu navečer na HRT-u ministar zdravstva Vili Beroš. Do sada je, prema njegovim riječima, pregledano 14 pacijenata, od kojih četvero imaju dokazane lezije probavne sluznice.

Inspektorat: ‘Reagirali smo odmah’

Prošle je subote 19-godišnji mladić otpio malo gazirane vode s okusom, nakon čega je u WC-u riječkog kafića povraćao krv i vikao da ne može disati. Hitna služba je stigla brzo, kažu svjedoci, a hospitaliziran je s teškim ozljedama jednjaka. U KBC-u Rijeka kažu da su sve odmah prijavili.

„Bez odgode je prijavljeno nadležnoj jedinici MUP-a, koji dalje postupaju i aktiviraju ostala nadležna tijela, a na čije uključivanje i djelovanje zdravstvena ustanova – prijavitelj, nema uvida tijekom njihovog postupanja”, odgovaraju nam iz KBC Rijeka.

Kada su se aktivirala nadležna tijela, nije moguće precizno utvrditi. Državni inspektorat odgovara da su postupili odmah. „Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o događanju u Rijeci obavila je inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci.”

Je li obaviješten RASFF?

U sklopu inspekcijskih nadzora uzeta su četiri uzorka, svi marke Römerquelle, koja su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo”, piše u priopćenju.

No, kad se dogodilo to ‘odmah’, uopće nije jasno iz priopćenja. U utorak su mediji izvještavali da su inspektori na terenu.

Dok ovo pišemo nismo dobili odgovor Državnog inspektorata jesu li o slučajevima obavijestili RASFF Europske unije koji služi kao sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Reakcije tek nakon upita

Međutim, slučaj s ozbiljnim posljedicama dogodio se u subotu, u ponedjeljak su eksplodirale društvene mreže, a tijekom utorka mediji nisu mogli dobiti preciznu informaciju nadležnih tijela. Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva reagirali su tek nakon medijskih upita.

Coca-Cola je u utorak navečer objavila da posluje prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, te da prolaze i kroz redovite vanjske kontrole.

U utorak navečer pojavili su se novi sumnjivi slučajevi. „Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu,” poručili su u srijedu navečer iz Coca-Cola Hrvatske nakon što je u Rijeci i Zagrebu zabilježeno nekoliko slučajeva trovanja poslije konzumacije njihovih pića.

U srijedu ujutro ministar zdravstva Beroš potvrđuje nove slučajeve. “Izašli smo s informacijama kad smo utvrdili da postoji opasnost”, kazao je resorni ministar.

Zabrana prodaje

U srijedu oko podneva reagira Državni inspektorat. Zabranjuje prodaju i naređuje povlačenje suspektne linije proizvoda. „U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu sa Zakonom o hrani, sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.”

Nakon DIRH-a oglasila se Coca-Cola. Iz te su kompanije objavili da privremeno povlače seriju proizvoda. Tvrde da njihova interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima. Dodaju da nastavljaju surađivati s nadležnim tijelima i poduzimaju konkretne aktivnosti kako bi zaštitili potrošače.

Neki trgovački lanci povlače s polica sve proizvode multinacionalne kompanije, a ugostitelji vraćaju zalihe Coca-Cole i vode Römerquelle dobavljačima. Coca-Cola je u dva navrata tvrdila u priopćenjima da je slučaj izoliran, no tijekom srijede u javnosti su se počeli pojavljivati slučajevi i iz drugih hrvatskih gradova.

Komunikacijski kaos

U srijedu navečer stižu rezultati nalaza riječkog slučaja. Inspektorat navodi da nije pronađeno ništa suspektno. Naknadno objašnjavaju da se čekaju najvažnije analize. Bočice Römerquellea i Coca-Cole koje su pili mladići u Rijeci i Zagrebu uzela je policija, i sada ih analizira Centar za forenziku Ivan Vučetić.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić savjetuje na RTL-u da se građani pridržavaju preporuka liječnika dok rezultata drugih analiza.

Komunikacijski kaos

Ministar Beroš u Dnevniku HRT-a kaže kako je u ovom slučaju dosta toga neobično. “Međutim, postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu… S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik moguće da dolazi prilikom procesa čišćenja boca do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji posljedično mogu izazvati ovakva zbivanja”, rekao je Beroš.

Istraga će pokazati je li do kontaminacije došlo u punionici ili na nekom drugom mjestu, je li se nešto dogodilo u pogonu, ili možda u transportu. Provjerit će se i je li riječ o sabotaži, ucjeni ili osveti. Pri tome će policiji ključan dokaz biti broj zatrovanih građana.

No, komunikacijski kaos stvorili su sami. Coca-Cola koja je u Hrvatskoj lider u prodaji bezalkoholnih pića i koja je prošle godine zabilježila 12 posto rast prodaje u odnosu na prošlu godinu, pokazala je loš primjer kriznog komuniciranja, što se prevodi u reputacijski i financijski problem. I javna tijela i privatna korporacija – predugo su šutjeli.