Beroš: 'Otkriveno je još nekoliko novih slučajeva trovanja. Upitno je radi li se o kemijskoj ozljedi, ne treba sijati paniku'

'U ovom trenutku situacija je pod kontrolom', tvrdi ministar

07.11.2023., Zagreb - Hitni prijem bolnice Rebro. Zbog zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate i-ili Coca Cole, ministar zdravstva Vili Beros, Krunoslav Capak i zamjenik ravnatelja bolnice Milivoj Novak obratili su se medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Do sada su u Hrvatskoj zabilježena četiri slučaja trovanjem povezana s konzumacijom gaziranih pića, a ministar zdravstva Vili Beroš jutros je za N1 rekao da ih ima još.

“Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom”, kazao je ministar.

“Moramo biti oprezni i ne sijati paniku”, dodao je.

‘Svjesni smo izoliranog slučaja’

Ministar je jučer imao konferenciju za medije o trovanju bezalkoholnim pićima, rekavši da je slučaj u KBC-u Rijeka najviše zabrinjavajući. Podsjetimo, jučer se oglasila Coca-Cola HBC, poručivši: “Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”.

KBC Rijeka jučer se oglasio nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke o navodnom slučaju trovanja mineralnom vodom poznatog svjetskog proizvođača pića te su kazali da su u subotu zaprimili jednu osobu za koju se sumnja da ima kemijske ozljede jednjaka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.