Šef udruge Potrošač: 'Policija je bila obaviještena o trovanju, Državni inspektorat isto, a javnost ne'

Smatra da je komunikacija institucija s građanima trebala biti bolja

07.11.2023. Zagreb - Zbog  zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode, ministar zdravstva Vili  Beros dao je izjavu za medije  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što su jučer potvrđena četiri slučaja trovanja povezana s gaziranim pićima, ministar zdravstva Vili Beroš jutros je rekao da ima šest novih pacijenata. Međutim, kaže da nisu svi pili ista pića i da tek treba utvrditi o čemu se točno radi.

Slučajeve trovanja za N1 komentirao je Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač. Smatra da je komunikacija institucija s građanima trebala biti bolja “jer su građani još od korone u strahu”. Dodaje da “iz ovih par primjera ne bi rekao da je to izdvojeni slučaj”.

Komentirao je i Beroševu preporuku građanima da piju vodu. “On je to mislio dobronamjerno, ali tržišno to nije korektno jer ne možete sve proizvode izbjegavati”, rekao je Vujović. “Građane treba smiriti. Već četiri dana to traje, koliko čujemo od potrošača, nije im svejedno”, dodao je.

‘Ne iznenađuje me onakvo priopćenje Coca-Cole’

Podsjetimo, informacije o navodnim slučajevima trovanja najprije su kolale društvenim mrežama i preko poruka. “Policija je bila obaviještena, Državni inspektorat isto, a javnost ne. Danas građani u takvim situacijama vjeruju jedni drugima, a ne nekim institucijama; a kada ne vjeruju institucijama, to je jako porazno”, rekao je Vujović.

Komentirao je i prvo priopćenje iz Coca-Cole u kojem se navodi da su svjesni “izoliranog slučaja”. “Uopće me ne iznenađuje takvo priopćenje, posebno ovo da je to izoliran slučaj. Dok nema konkretnih dokaza da su oni u tome, oni će držati takav stav. Dok im sud ne naredi, neće ništa napraviti”, rekao je.

Vujović je građanima poručio da “moraju paziti koje stvari piju, posebno kad se desi ovakva situacija”. “Da ću ja izbjegavati neka pića – neću, a vjerujem da neće ni potrošači.” U slučaju da se potvrdi sumnja, Vujović kaže da je potrebno povući proizvode. “Apsolutno, i povući proizvod i snositi posljedice, onaj tko je kriv za to.”