Beroš uvjerava da se Banožićev nalaz niti želi niti može tajiti: 'Koncentracija alkohola može se i retrogradno izračunati'

Ministar kaže da je sve u slučaju Marija Banožića napravljeno transparentno i adekvatno

14.11.2023., Zagreb . Ministar Vili Beros odrzao sastanak s Drzavnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno dostupni na tržištu. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu, komentirajući krvne nalaze bivšeg ministra Marija Banožića, da nitko ništa ne želi niti može tajiti te da se na osnovu bilo kojeg nalaza može retrogradno izračunati koncentracija alkohola u krvi. “Mi nemamo s ničim nikakav problem jer nitko doista ništa niti želi tajiti niti može tajiti”, rekao je Beroš novinarima u Supetru nakon primopredaje posljednje brodice za hitni medicinski prijevoz.

Naime, i dalje nije jasno je li bivši ministar obrane Mario Banožić u trenutku izazivanja prometne nesreće imao alkohola u krvi, što pokazuje preslika nalaza medicinsko-biokemijskog laboratorija vinkovačke bolnice, ili nije, kako je objavilo Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Ministar zdravstva je napomenuo da postoji zakonom propisana radnja tko, što, kako i u kojem trenutku radi u okviru istražnih radnji ŽDO-a. “Ja ću vam samo reći da je sigurno to da je tijekom prijema, obrade, kontrole i daljnjeg liječenja, sa svim elementima u tijeku, u nekoliko navrata ponavljana čitava obrada”, rekao je.

‘Sve je transparentno i adekvatno napravljeno’

To je, kaže, jedan nalaz, od kada je ne zna, možda ima i drugih, ali to nije nikakav problem. “Na osnovu bilo kojeg nalaza, a pogotovo onih najrelevantnijih koji će se dobiti u Centru za forenzička ispitivanja, može se retrogradno izračunati koncentracija alkohola na bilo koji način”, poručio je Beroš.

Naglasio je kako je u današnje vrijeme moguće sagledati analizu krvi “na osnovu jednog, drugog, trećeg nalaza, i to se uklopi u određeno vještačenje koje vrlo jasno pokaže o čemu se radi”. “Možete biti sigurni, i u ime Vlade vam govorim, da će sve biti transparentno i adekvatno napravljeno. U ovom trenutku postupanje je u rukama ŽDO-a”, dodao je.

Beroš kaže da je jutros slušao županijsku državnu odvjetnicu i da je sukladno zakonu proveden istražni postupak u tijeku kojeg su izuzeti dokazi koji su upućeni na analizu. “Ako su upućeni na analizu, ne znam kako netko može konstatirati da su bili negativni. Nadalje, nisam informiran o nalazima analize koja se provodi u specijaliziranom laboratoriju. Isto tako, nemam informaciju da je iz bolnice otišla nekakva informacija, ako je to bio određeni problem”, komentirao je Beroš.