Biden donio odluku o odgovoru SAD-a na napad u kojem su poginuli američki vojnici

Američki predsjednik smatra Iran odgovornim, no nije htio otkriti detalje odgovora SAD-a na napad

FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden navodi da je odlučio o odgovoru SAD-a na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika u Jordanu ovaj vikend. “Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku”, kazao je novinarima dok je izlazio iz Bijele kuće.

Militantna skupina koju podupire Iran preuzela je odgovornost za napad na američku vojnu bazu. Trojica vojnika su poginula, a deseci su ozlijeđeni u napadu u blizini sirijske granice.

Iako Biden nije htio govoriti o detaljima američkog odgovora na taj napad, Bijela kuća je obećala ostati “dosljedna u svojem odgovoru”. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, piše BBC.

Smatra Iran odgovornim

Biden pak Iran smatra odgovornim. “Smatram Iran odgovornim zato što opskrbljuje oružjem ljude koji su to učinili”, rekao je Biden koji pred sobom ima niz opcija uključujući odmazdu na baze i zapovjednike saveznika Irana. SAD bi mogao ciljati i na zapovjedništva militanata u Iraku ili Siriji.

Posljednjih mjeseci nekoliko američkih baza na Bliskom istoku napale su grupe koje su trenirane, financirane i opremljene od strane Irana. Islamski otpor u Iraku tvrdi da je odgovoran za nedjeljni napad.

Grupa se sastoji od nekoliko militantnih skupina povezanih s Iranom koje djeluju u Iraku. Preuzeli su odgovornost i za druge napade na američke snage posljednjih tjedana. Iračka vlada osudila je napad i pozvala na “prekid nasilja” na Bliskom istoku.