Biden najavio odgovor SAD-a na krvavi napad. Iran: 'Mi nemamo nikakve veze s tim'

Biden je poručio da će odgovoriti na napad

Tri američka vojnika ubijena su, a više ih je ranjeno u napadu bespilotnom letjelicom na američke snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana blizu sirijske granice. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su napad izvele “radikalne militantne skupine koje podupire Iran” te poručio: “Odgovorit ćemo”.

“Dok još skupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podupire Iran, a djeluju u Siriji i Iraku”, rekao je u priopćenju Biden.

Ovo je prvi put da su ubijeni američki vojnici u regiji otkako je Hamas izveo brutalan napad na Izrael 7. listopada. Biden je rekao da se napad dogodio u subotu navečer, a Bijela kuća kaže da je predsjednik izviješten u nedjelju ujutro.

Iran negira umiješanost

“Ne sumnjajte – svi koji stoje iza napada će odgovarati u vrijeme i na način koji sami odaberemo”, dodao je. U Bidenovu priopćenju ne kaže se koliko je vojnika ranjeno, no CNN javlja da su ozlijeđena 34 vojnika.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad. Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je da “postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade”.

Toranj 22

Jordan je u nedjelju rekao da se napad nije dogodio na njegovu tlu nego u Siriji. Glasnogovornik jordanske vlade Muhannad al Mubaidin rekao je jordanskoj javnoj televiziji da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.

Vojnici su napadnuti u američkoj bazi u sjeveroistočnom Jordanu, a radi se o takozvanom Tornju 22. Ondje je raspoređeno oko 350 pripadnika američke vojske i zračnih snaga, piše CNN. Ovaj napad predstavlja dodatnu eskalaciju ionako napete situacije na Bliskom istoku.