Evo Trumpa: 'Da sam predsjednik, nema šanse da bi se dogodio ovaj napad. Na rubu smo Trećeg svjetskog rata'

Oglasio se nakon što su tri američka vojnika poginula u bazi u Jordanu

Donald Trump poručio je da je američki predsjednik Joe Biden ostavio svijet na “rubu Trećeg svjetskog rata”, nakon što su u napadu dronom na bazu u Jordanu ubijena tri američka vojnika, javlja The Telegraph.

“Ovaj napad se nikada ne bi dogodio da sam ja predsjednik, nema šanse. Baš kao što se napad Hamasa, koji podržava Iran, na Izrael nikada ne bi dogodio. Rat u Ukrajini se nikada ne bi dogodio, a sada bismo imali mir u cijelom svijetu. Umjesto toga, mi smo na rubu Trećeg svjetskog rata”, smatra bivši američki predsjednik.

Dodao je i da je iranski režim zahvaljujući njegovoj politici, jedva mogao skupiti dva dolara za financiranje svojih terorističkih opunomoćenika. “Tada je ušao Joe Biden i dao Iranu milijarde dolara, koje je režim iskoristio za širenje krvoprolića i pokolja po Bliskom istoku”, poručio je.

Iran tvrdi da nema veze s napadom

Tri američka vojnika ubijena su, a više ih je ranjeno u napadu bespilotnom letjelicom na američke snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana blizu sirijske granice. Biden je rekao da su napad izvele “radikalne militantne skupine koje podupire Iran” te poručio: “Odgovorit ćemo”.

Ovo je prvi put da su ubijeni američki vojnici u regiji otkako je Hamas izveo brutalan napad na Izrael 7. listopada. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad. Iranska misija pri Ujedinjenim narodima priopćila je da “postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade”.