Biljana Borzan se s Nutelle prebacila na čips. Smeta joj zrak u vrećicama: 'Pune su ga, to je prevara'

SDP-ova eurozastupnica ima novu temu

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u priopćenju za javnost je izvijestila da u povijest odlaze vrećice čipsa pune zraka.

“Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest“, napisala je u priopćenju Borzan.

Izvijestila je kako 73 posto građana Europske unije kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. “Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko “odokativno” procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade”, priopćila je Borzan, a prenosi Poslovni dnevnik.

Zabrana pakiranja koja zavaravaju potrošače

Dodala je kako dobiva puno upita građana za pakiranja proizvoda poput čipsa, pahuljica, pa i proizvoda u bocama. “Europski parlament je zato potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna”, priopćila je.

Poručuje kako prosječan stanovnik Europske unije baci oko 188,7 kilograma ambalažnog otpada, dok se u Hrvatskoj baci oko 75 kilograma. Od toga se, kaže, samo manji dio reciklira. “Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštititi okoliš”, zaključila je Borzan.

Podsjetimo, Biljana Borzan se u EU parlamentu zalagala da svi proizvodi budu jednake kvalitete na cijelom EU tržištu. Zalagala se i za zabranu planiranog kvarenja kućanskih aparata, a sada je na red došlo pakiranje proizvoda.