Profesorica pokopala ideju Biljane Borzan. 'Taj zrak u vrećicama čipsa koji joj smeta tamo je s dobrim razlogom'

Dušik čuva čips od drobljenja i održava ga hrskavim, pojasnila je stručnjakinja

15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Predavanje zastupnice u Europskom Parlamentu Biljane Borzan “No time or food to waste  - Smanjimo nepotrebno rasipanje hrane” na Weekend Food Festivala u Rovinju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u priopćenju za javnost je izvijestila da u povijest odlaze vrećice čipsa pune zraka. “Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest“, napisala je u priopćenju Borzan.

‘Zrak’ je u vrećicama s razlogom

Međutim, čini se da Borzan ne zna da u vrećicama čipsa zapravo nema zraka, već su ispunjene dušikom, objasnila je za Index Kata Galić, profesorica na Katedri za pakiranje hrane na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Profesorica Galić objašnjava da dušik čuva čips unutar vrećice od drobljenja i osigurava željeni rok trajnosti čipsa.

“Unutar pakovine nije prisutan kisik, zbog zamjene s dušikom, koji bi uzrokovao oksidaciju, odnosno užeglost proizvoda zbog samog načina proizvodnje, odnosno prženja u ulju”, pojašnjava Galić i dodaje da svaki proizvođač navodi vrijednost mase proizvoda.