Bivši šef lokalne prometne policije tuži državu. Kaže da tajne snimke njegovih razgovora nisu smjele biti dokaz

Urgirao je za kolegu kojeg je presretač zaustavio dok je vozio 207 kilometara na sat

23.01.2014., Sibenik -rPolicija kontrolira promet na sibenskim prometnicama.rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nekadašnji lokalni načelnik prometne policije, policajac koji je pravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja, tuži Hrvatsku zbog nepoštenog suđenja. Na sudu u Hrvatskoj je kažnjen radom za opće dobro.

Pred Europskim sudom za ljudska prava pokrenuo je postupak protiv Hrvatske tužbom u kojoj navodi da su mu državne institucije prisluškivale telefon čime mu se, kako navodi, ozbiljno zadiralo u privatnost. Europski sud može tužbu odbaciti ili prihvatiti, a Hrvatska može biti kažnjena.

Policajac je kažnjen jer je urgirao za kolegu kojeg je presretač zaustavio dok je vozio 207 kilometara na sat bez vozačke i osobne iskaznice, a u autu se nalazilo i dijete. Njegov nadređeni kažnjen je jer je uzeo 22 kilograma graha kao mito, piše N1.

Prekršena mu osnovna ljudska prava?

Nekadašnji načelnik tvrdi da su mu prekršena osnovna ljudska prava jer nije trebao biti prisluškivan s obzirom na to da nije bio povezan s nekim teškim kaznenim djelom.

Uvjeren je da je zadiranje u njegovu privatnost neproporcionalno djelu za koje je osumnjičen te snimke nisu smjele biti dokazi. Osuđen je u postupku u kojemu su njegovi kontakti s osobom za koju je izdan nalog za tajno praćenje prihvaćeni kao valjani dokazi. Sudski postupak okončan je 2021.

Bivši načelnik podnio je tužbu, a Europski sud pokrenuo je postupak protiv Hrvatske. Predstavnica Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik mora odgovoriti je li policajac imao pošteno suđenje, je li došlo do uplitanja u privatni život policajca te, ako je do njega došlo – je li ono bilo u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.