Stiže nova drastična promjena vremena: u samo pola dana temperature padaju za 15 stupnjeva, najavljuje se i obilan snijeg

U noći na petak doći će do prodora hladnijeg zraka sa sjevera

24.01.2022., Zagreb - Snijeg koji je jutros zabijelio Zagreb stvorio je prelijepu snijeznu idilu u Maksimirskoj sumi u kojoj su uzivali setaci, trkaci i njihovi ljubimci. 
  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Promjenljivo oblačno i uz izraženu južinu neuobičajeno toplo vrijeme s temperaturama između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva očekuje u četvrtak Hrvatsku, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Ponegdje kiša, češća na Jadranu i krajevima uz njega gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom.

Najmanje se oborine očekuje na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a duž obale prijepodne i vrlo jako jugo.

U petak zahlađenje i snijeg

Prognostičarka N1 televizije, Tea Blažević, najavljuje kako na samom kraju tjedna stiže još ozbiljnije zahlađenje. U noći na petak doći će do prodora hladnijeg zraka sa sjevera, stoga će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg u većini predjela unutrašnjosti. Snijeg je moguć i u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. U gorskoj Hrvatskoj očekuje se formiranje i debljeg snježnog pokrivača.

Na moru će zapuhati jaka i olujna bura, kojom bi koja pahulja mogla stići i do obale Jadrana. Bit će zasigurno i problema u prometu uslijed snijega i olujnog vjetra. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu. Jutarnja temperatura zraka na kopnu od 3 do 7, na moru od 10 do 15 °C. Uz zahladnjenje u drugom dijelu dana od -4 do 0, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu, dodaje DHMZ.

U samo 12 sati drastičan pad tempeture

DHMZ je jučer, podsjetimo, objavio posebno priopćenje u kojem pišu o novoj promjeni vremena. Temperatura će u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje, objavio je DHMZ. U većini zemlje već od četvrtka ujutro bit će 10 °C i više, poslijepodne između 12 °C i 17 °C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10 °C pa i za 15 °C, moguće ponegdje i više.

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača, navodi i DHMZ.

Za vikend će biti stabilnije, u nedjelju će bura slabjeti, no bit će hladno, te osobito ujutro u unutrašnjosti.