Civilna zaštita zbog 30-ak centimetara snijega u gorju ljudima slala poruke upozorenja i u pripravnost stavila sve raspoložive snage

Odašilju se upozorenja, pale alarmi, šalju SMS poruke...

FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U petak se u Hrvatskoj očekuju jaki i olujni udari vjetra te lokalno obilan snijeg i stvaranje debljeg snježnog pokrivača, mećava i snježni zapusi, zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod izdao crvena i narančasta upozoravanja za gotovo cijelu Hrvatsku. Nakon tih upozorenja civilna je zaštita u pripravnost stavila sve raspoložive snage s područja Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije.

U četvrtak je građanima na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske te jugozapadnog i zapadnog dijela Karlovačke županije poslana SMS poruka upozorenja. ”Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura”, pisalo je u obavijesti na mobitelima.

U Gospiću do 40 cm snijega

Podsjetimo, crveni meteoalarm zbog vjetra i snijega izdan je za petak za gospićku i riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te srednju Dalmaciju. Na području Gospića moglo bi pasti i do 40 centimetara snijega, javlja DHMZ.

Poledica i snijeg do najviše 25 centimetara mogući su u karlovačkoj regiji za koju izdano narančasto upozorenje, kao i za kninsku regiju u kojoj bi u petak, osim olujnih udara bure, moglo pasti oko četiri centimetara snijega.

Civilna zaštita

Iz civilne zaštite pozivaju ljude na oprez i poručuju da se na put ne kreće ako nije potrebno te da se prate vijesti i preporuke nadležnih tijela.

DHMZ je u prognozi za petak najavio umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg.

Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale.