Nakon Europe, ledeni val stiže i u Hrvatsku: crveni alarm upaljen za šest regija, u Lici se očekuje mećava i do 40 cm snijega

U više dijelova Hrvatska mogući su snijeg i poledica

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL/DHMZ

Zbog najavljene promjene vremena, koja sa sobom od četvrtka nakon južine donosi nagli pad temperature i snijeg, Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja za petak za cijelu Hrvatsku.

Crveni meteoalarm objavljen je za gospićku i riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te srednju Dalmaciju. U svim tim regijama upozorava se na olujne udare vjetra, a u gospićkoj regiji i na obilan snijeg. Tu bi moglo napadati čak 40 centimetara snijega.

Index javlja da je u četvrtak poslijepodne Civilna zaštita građanima na području rijeke poslala SMS upozorenja. “Oprez: u petak snijeg, olujni vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura”, stoji u upozorenju MUP-a. Poruke su ljudima poslane na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Snijeg i u Zagrebu

Poledica i snijeg do najviše 25 centimetara mogući su u karlovačkoj regiji za koju je DHMZ objavio narančasto upozorenje, kao i za kninsku regiju u kojoj bi u petak, osim olujnih udara bure, moglo pasti oko četiri centimetara snijega. Narančasto upozorenje zbog olujnog vjetra stoji i za splitsku regiju te sjevernu i južnu Dalmaciju.

Zagrebačka i osječka regija su u žutom. U središnjoj Hrvatskoj moglo bi pasti do 15 centimetara snijega, a moguća je i poledica. Na istoku zemlje očekuje tanji snježni pokrivač, do šest centimetara snijega.

DHMZ

U Hrvatskoj će u petak općenito biti umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U noći i ujutro će uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg.

Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Jutarnja temperatura zraka na kopnu će se kretati od 3 do 7, na moru od 10 do 15 stupnjeva Celzijeva. Uz zahladnjenje u drugom dijelu dana od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 Celzijevih stupnjeva na krajnjem jugu.

Nagli pad temperature

DHMZ je ranije upozorio da će temperatura u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za ovo doba godine, osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje, a onda će u poslijepodnevnim satima naglo pasti. Očekuje se da će u samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima temperatura pasti za 10, a negdje čak i 15 stupnjeva.

Vjetrovita će biti i subota na Jadranu, no vikend će uglavnom biti sunčan. U nedjelju se očekuje smirivanje vjetra, a na kopnu bi moglo biti hladnije, primjereno dobu godine. DHMZ upozorava da u narednim danima u prometu treba računati na različita ograničenja i moguće prekide.