Boeing bi mogao skupo platiti one probleme s vratima aviona: troje putnika traži milijardu dolara odštete

Smatraju da je incident koji je ugrozio desetke života mogao biti spriječen

Troje putnika podiglo je novu tužbu protiv tvrtki Boeing i Alaska Airlines. Traže odštetu od milijardu dolara nakon što je u siječnju avion tijekom leta ostao bez vrata. “Ovo je iskustvo ugrozilo živote 174 putnika i šest članova posade koji su bili u avionu”, stoji u objašnjenju tužbe. “Iz tih razloga, tražimo znatnu odštetu za ono što se moglo spriječiti”, navodi se.

Ova nova tužba odvojena je od ranije podignute protiv Boeinga i Alaska Airlinesa, a zbog nemara i navodnog ignoriranja znakova upozorenja prije incidenta zbog kojega je 5. siječnja avion bio prisiljen hitno sletjeti.

Prva tužba protiv Alaska Airlinesa pred sudom je podignuta 23. veljače zbog leta 1282 i prisilnog slijetanja u oregonski grad Portland, nakon što je dio trupa koji je pokrivao neiskorištena vrata eksplodirao nekoliko minuta nakon polijetanja. Zrakoplov je sigurno sletio, a 171 putnik i šest članova posade prošlo je bez težih ozljeda, piše NBCNews.

Tužba u ime i drugih putnika

U tužbi iz veljače se traži odštetu i za druge putnike koji su letjeli problematičnim avionom. Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) u siječnju je prizemljila 171 zrakoplov Boeing MAX 9 dok ne budu sigurni da let u avionima ne ugrožava putnike.

Avioni kojima lete Alaska Airlines i United Airlines nastavili su s redovnim letovima, no oba avioprijevoznika su priopćila da razmatraju to hoće li dati priliku Boeingu prilikom dodatnih narudžbi letjelica, uključujući i novu liniju MAX 10.

Boeingova kriza produbljena je nakon što su United Airlines i Alaska Airlines objavili da su pronašli neučvršćene dijelove na više prizemljenih zrakoplova MAX 9, što je izazvalo veliku zabrinutost oko kvalitete proizvodnje najprodavanijih mlažnjaka.