Priča s Boeingom postaje potpuno suluda. Čini se da radnici u tvornici vrata uopće nisu učvrstili vijcima

Vijci vjerojatno nisu vraćeni na vrata aviona nakon što su ih uklonjeni prilikom ponovnog postavljanja

FOTO: AFP

Ekskluzivna vijest Wall Street Journala (WSJ) otkriva kako Boeingovi zaposlenici vjerojatno nisu vratili vijke na vrata aviona nakon što su ih uklonili prilikom ponovnog postavljanja. WSJ se poziva na neimenovan izvor iz industrije.

Podsjetimo, Boeingovi avioni se od početka godine i nisu nešto proslavili. Američki avioprijevoznik Alaska Airlines prizemljio je sve avione Boeing 737 Max 9 u svojoj floti nakon što je na jednom od aviona nedugo nakon polijetanja otpao prozor i dio trupa.

Naime, jedan od aviona je početkom siječnja morao prisilno sletjeti nedugo nakon polijetanja iz Portlanda u saveznoj državi Oregon. U avionu je bio 171 putnik i 6 članova posade, a kako su rekli iz Alaska Airlinesa, avion je sigurno sletio.

Neučvršćeni dijelovi na avionima

 

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo dan nakon ovog incidenta priopćila je da će 171 zrakoplov Boeing MAX 9 ostati prizemljen dok nadležne vlasti ne budu uvjerene da ti avioni mogu sigurno letjeti.

Boeingova kriza produbljena je nakon što su United Airlines i Alaska Airlines objavili da su pronašli neučvršćene dijelove na više prizemljenih zrakoplova MAX 9, što je izazvalo veliku zabrinutost oko kvalitete proizvodnje najprodavanijih mlažnjaka.

Nisu samo vrata problematična

Izvor upoznat s ovim pitanjem rekao je da je United do sada, tijekom preliminarnih provjera, pronašao desetak aviona s olabavljenim vijcima, u odnosu na početnih pet o kojima je izvijestila industrijska publikacija The Air Current. Ta brojka lako bi se mogla povećati.

Nije bilo problema samo s vratima. Prije nešto više od tjedan dana, na avionu tipa Boeing 757 američkog zrakoplovnog prijevoznika Delta Airlines otpao je prednji kotač dok se ovaj pripremao za polijetanje s aerodroma u Atlanti.

Zrakoplov na liniji 982 za Bogotu u Kolumbiji trebao je poletjeti oko 11:15 h, no u jednom se trenutku ”prednji kotač odvojio i otkotrljao nizbrdo”, stoji u preliminarnom izvješću FAA. Više od 170 putnika moralo se iskrcati, ali nitko nije bio ozlijeđen.