'Tražimo kušača djevojaka!' Oglas bordela u Austriji zgrozio građane, reagirala i ministrica: 'Odvratno, mizogino i nehumano'

Vlasnik bordela tvrdi kako nije sve tako kako se čini

Sint Maarten, strip club the Platinum Room.,Image: 278902634, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Bordel Maximus u Grazu traži muškarca koji bi “isprobavao” djevojke. Javno vidljiv oglas za posao izazvao je zgražanje i šokirao građane. “Zapošljavamo! Kušači djevojaka – prijavite se odmah…”, navodi se u reklami na zidu bordela na jednom od glavnih prometnih pravaca Graza. Zbog plasmana i odabira riječi pljušte kritike, piše OE24.

Tekst je “neljudski i odvratan”, navodi Heide Bekhit, djelatnica u gradskom Uredu za žene i ravnopravnost u Grazu. Osim toga, u Štajerskoj je samo po sebi zabranjeno oglašavanje bordela. Bekhit je ogorčena što se “seksisti još uvijek usuđuju postavljati plakate tako javno”.

Na poziv muškarcima reagirala je i ministrica integracije i obitelji Susanne Raab. “Čitajući ovo, okreće mi se želudac. Ova reklama je nevjerojatno odvratna, mizogina i nehumana. Prikazivanje djevojaka i žena kao robe koja se može ‘testirati’ veliča nasilje i opasno je”, napisala je na platformi X.

Vlasnik bordela pokušava primiriti situaciju

Vlasnik bordela Rene Wollinger rekao je da razumije uznemirenost, ali da su samo htjeli privući pažnju. “Cilj oglasa za posao je bio pronaći ljude koji mogu psihološki pripremiti kandidatkinje za ovaj težak, vjerojatno ‘najteži’, posao na svijetu”, kazao je Wollinger.

“Financijska uska grla, nedostatak perspektive ili bijeg iz strane zemlje ne bi trebali biti razlog za okretanje prostituciji”, istaknuo je i dodao kako je cilj pronaći odgovarajući tim djevojaka kroz brojne razgovore, intenzivne pripreme i ilustraciju radne svakodnevice.