Briljantno iskustvo s HŽ-om: kupio sam kartu online, uzeli mi novac, rekli da ne radi i neka kupim novu u vlaku

HŽ Putnički prijevoz za održavanje skupog informatičkog sustava mjesečno troši 132.000 eura, a događaju im se ovakvi spektakli

I dok se željezničke usluge diljem Europe sve više razvijaju, kao što je i vidi iz primjera Austrije koja uvodi luksuzne noćne vlakove koji idu 230 kilometara na sat, Hrvatske željeznice muku muče i s najjednostavnijom online prodajom karata.

Neki dan sam, putem online platforme HŽPP, kupio povratnu kartu na jednoj od linija unutar Hrvatske. Sredstva s kartice su skinuta i mislio sam kako je situacija riješena.

Međutim, unatoč uspješno provedenom plaćanju, nisam dobio kartu. Nazvao sam HŽ-ov broj za informacije i reklamacije kako bih se raspitao u čemu je problem.

‘Nismo imali ovakvih poteškoća danas’

Javila mi se agentica i nakon što sam joj opisao svoj problem, ustanovljeno je da je karta plaćena, ali da je nema u sustavu. “Trebate poslati zahtjev za povrat, a sredstva će sjesti za nekoliko dana”, rekla je i nastavila objašnjavati kako ću morati kupiti novu kartu.

Djelatnicu sam pitao hoće li se dogoditi ista stvar, ako kartu opet kupim online, na što mi je odgovorila da ne može ništa garantirati. “Najbolje kupite kartu na blagajni ili u vlaku. Nismo imali ovakvih poteškoća danas, ovo je prvi put”, rekla je.

Online prodaja karata već neko vrijeme nije jaka strana HŽ-a unatoč skupom informatičkom sustavu koji su uveli prije nekoliko godina, točnije, 2016. godine.

Skupo održavanje informatičkog sustava

Sindikati željezničara upozorili su krajem prošle godine da HŽ Putnički prijevoz za održavanje skupog informatičkog sustava ISPRO mjesečno troši milijun kuna.

Također, analiza prodaje pokazuje da su više od 96 posto karata prodali putnički blagajnici i kondukteri, a tek je četiri posto prodano putem ISPRO sustava.

Umjesto postojećih nekvalitetnih i nerazumno skupih softverskih rješenja, potrebno je nabaviti bolji i jeftiniji softver, što su učinile druge usporedive željeznice, poručili su sindikati tada.