Capak o trovanjima gaziranim pićima: 'Moguće da je riječ o sabotaži. Kontaktirali smo europski sustav za uzbunjivanje'

Capak je rekao da se u bolnice javilo oko 30 ljudi

07.11.2023., Zagreb - Hitni prijem bolnice Rebro. Zbog zaprimljenih pacijenata uslijed konzumacije navodno kontaminirane mineralne vode Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate i-ili Coca Cole, ministar zdravstva Vili Beros, Krunoslav Capak i zamjenik ravnatelja bolnice Milivoj Novak obratili su se medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak (HZJZ) komentirao je u četvrtak slučajeve trovanja gaziranim pićima u Zagrebu.

”Ja sam jučer u dnevniku raspolagao s brojkom 14, da se 14 osoba javilo liječnicima nakon što su konzumirali gazirana pića, danas je ta brojka oko 30. Ne mogu reći preciznu brojku, ali mislim da je 30 ili više od 30. Srećom, gotovo svi su ti slučajevi blage naravi. U četiri slučaja se utvrdilo oštećenje sluznice, a samo je jedna osoba hospitalizirana, a to je ovaj prvi slučaj u Rijeci”, rekao je Capak i dodao da se poduzimaju sve akcije te da DORH i policija provode istragu.

Državni inspektorat uzima uzorke i šalje ih u HZJZ na analizu. ”Mi smo jučer analizirali uzorke iz Rijeke i prve uzorke iz Zagreba uzete na Rebru. Ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve ozljede. Analize se dalje nastavljaju”, rekao je.

‘Moguće da je sabotaža’

Dodao je da su analizirani uzorci iz Rijeke, točnije iz kafića u kojemu se prvi incident i dogodio, te uzorci sa zagrebačkog PMF-a i Interspara.

Capak kaže da zasad ne može govoriti o uzorku i kako je do ovoga svega došlo dok se ne završi istraga. Na pitanje je li moguće da je nešto pošlo po krivu prilikom čišćenja boca, rekao je da je to inače moguće, no da ne zna je li to slučaj u ovoj priči.

”Mi smo kontaktirali RASFF slučaj za uzbunjivanje za hranu i nama su rekli da u Austriji niti nigdje drugdje nema ovakvih slučajeva. Sabotaža je također moguća. U povijesti smo imali slučajeve incidentnih trovanja, bilo je svojevremeno pokušaja trovanja mlijeka. To se u prošlosti događalo, ali u ovom slučaju nemamo još sve informacije”, rekao je i dodao da su se s slučajevi s mlijekom događali jako davno.