Čelnik Caritasa u Poljskoj ispisao se iz Katoličke crkve: 'To je mafija koja skriva kriminalce i zataškava gnjusne zločine'

Također je rekao da je primijetio kako 'svećenstvo živi lagodnim životom nauštrb naivnih vjernika'

FOTO: Caritas Białystok/Facebook

Zamjenik ravnatelja Caritasa u jednoj velikoj poljskoj nadbiskupiji napustio je Crkvu, rekavši da je ta institucija “mafija” koja “skriva kriminalce”, uključujući one koji su krivi za seksualno zlostavljanje djece. Sebastian Wiśniewski radio je za Caritas u Bialystoku, jednom od najvećih poljskih gradova, od 2007. godine, a 2019. postao je zamjenik ravnatelja.

Caritas Bialystok djeluje u okviru istoimene nadbiskupije, dok je Caritas Polska, nacionalni ogranak dobrotvorne organizacije, pod nadzorom Poljske biskupske konferencije. U intervjuima koje je davao, Wiśniewski je otkrio da je prije dva mjeseca pokrenuo apostaziju – formalni proces napuštanja Katoličke crkve poznat i kao otpadništvo.

“Odluka je rezultat godina rada i promatranja u Caritasu te gotovo 50 godina života kao katolika. Od posebne je važnosti bio bijeg od gnjusnih zločina pedofilije i pretvaranja da ona ne postoji u Crkvi”, rekao je Wiśniewski za televiziju TVN.

Korupcija i pohlepa

Na napuštanje Katoličke crkve, kako kaže, motivirale su ga i “razne pronevjere, s g. Rydzykom u glavnoj ulozi”. Tadeusz Rydzyk je svećenik i blisko je povezan s još uvijek vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS), čiji su razni poslovi i zaklade imali koristi od izdašne državne potpore, donosi Notes from Poland.

“Ne mogu biti član organizacije koja u određenoj mjeri skriva kriminalce”, izjavio je Wiśniewski. U intervjuu za cijenjeni dnevni list Gazeta Wyborcza otišao je još dalje, opisujući Crkvu kao “mafijašku korporaciju koja zlorabi znak križa”.

Wiśniewski je rekao da je u Caritasu svjedočio korupciji i pohlepi. Ustvrdio je da je dobrotvorna organizacija izvukla “korist iz prirodnih katastrofa i drugih događaja koji poboljšavaju proračun Caritasa kroz prikupljanje sredstava”.

Također je rekao da je primijetio kako “svećenstvo živi lagodnim životom nauštrb naivnih vjernika” te da “svećenici gomilaju bogatstvo nasuprot onome što uči Biblija, posebno Novi zavjet”.
To ga je dovelo do “spoznaje da ova Crkva nije put do svetosti, već korporacija koja se brine o vlastitom kapitalu”. Također je komentirao kako Crkva “skriva devijante, koji su krivi za seksualno zlostavljanje, unutar župa ili ih šalje u druge biskupije”.

Štura reakcija biskupije

Ipak, dodao je da se nije okrenuo od Boga, već je sada član baptističke crkve. Izrazio je žaljenje što se u Poljskoj, gdje je Katolička crkva dominantna vjerska organizacija, mlade ljude ne samo tjera iz institucija, nego oni i potpuno “napuštaju Boga kao rezultat krive slike koju predstavlja svećenstvo”.

Nadbiskupija Bialystok na sve je to tek izdala kratko priopćenje, u kojem se kaže da “provode aktivnosti objašnjavanja u vezi s intervjuom”.

Katolička crkva u Poljskoj suočila se zadnjih godina s nizom kontroverzi, posebice zbog seksualnog zlostavljanja i nemara u njegovu rješavanju. Kritike su joj upućene i zbog političkog angažmana, posebice u vezi s uvođenjem gotovo potpune zabrane pobačaja.

Problemi za Crkvu

Nedavni podaci iz same Crkve pokazali su značajan pad udjela katolika koji posjećuju crkve, dok je posljednji popis stanovništva također otkrio veliki pad udjela Poljaka koji se izjašnjavaju kao katolici. Crkva je također potvrdila da postoji sve veći broj ljudi koji traže apostaziju.

Taj trend posebno je izražen među mladima, od kojih samo 25 posto kaže da sada redovito prakticira vjeru, što je pad u odnosu na 70 posto ranih 90-ih godina.