Centar Zagreba mogao bi dobiti veliko parkiralište? 'Postoji mogućnost da tu bude parking, za koji dan ćemo razgovarati o tome'

Neslužbeno, parking na toj lokaciji neće biti trajno, već samo do početka planirane gradnje

FOTO: screenshot Google Maps

U strogom centru Zagreba, u Preradovićevoj ulici 21 i 23, uređuje se veliko parkiralište na otvorenom, doznaje Jutarnji list. Prema neslužbenim informacijama tog lista, parking ondje neće biti trajno, već samo do početka planirane gradnje, no najmanje godinu dana.

Vlasnik lokacije, s koje su nedavno uklonjene manje kuće, jest Srpsko kulturno društvo ”Prosvjeta”. Oni tu planiraju izgraditi Srpski kulturni centar, a dok se čeka projekt i dokumentacija za gradnju, ovdje navodno planiraju urediti parkiralište. Iz Društva kažu da još nisu definirali što će biti na toj lokaciji dok se čeka gradnja centra.

”Postoji mogućnost da bude parkiralište, ali to još nije definirano. Za koji dan će se sastati upravno tijelo pa će se razgovarati i o tome”, rekao je Slobodan Živković, generalni sekretar SKD ”Prosvjeta”. Kaže i da ljudi svaki dan zovu i pitaju hoće li tamo, na parceli od oko 5000 kvadrata, biti javni parking uz naplatu.

Što se sve planira graditi

Jutarnji list podsjeća i da je Zoran Milanović, odnosno njegova Vlada, dodijelio Prosvjeti ovaj prostor na kojem je u Preradovićevoj 23 prije Drugog svjetskog rata bio ženski srpski internat. Nedavno su ti prostori na kućnim brojevima 21 i 23 ispražnjeni, a niske zgrade za koje je stručno procijenjeno da nisu vrijedne zaštite srušene su.

Prosvjeta će navodno uskoro raspisati međunarodni javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za kulturni centar s trgovačkim sadržajem u prizemlju i vanjskim javnim prostorom, odnosno parkom. Natječaj će se organizirati preko Udruženja hrvatskih arhitekata. Centar bi trebao imati kulturni izložbeni centar, urede, depo te papirnicu, a u prizemlju će imati i kafić. Predviđena je i podzemna garaža sa sto parkirnih mjesta.