Coca Cola objavila detaljan zapisnik koji otkriva što se točno događalo tijekom osam dana drame s gaziranim pićima

Otkriveno je da su 3623 komada boca zatečenih na tržištu morali vratiti na skladište

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Coca-Cola HBC Hrvatska ranije danas poslala je priopćenje u kojem navodi da je i posljednja analiza Državnog inspektorata pokazala da je sa serijom povučenih proizvoda sve u redu, odnosno da nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

“Serija Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17, povezana sa slučajem u Rijeci, bila je povučena s tržišta 8. studenoga 2023. godine slijedom zahtjeva Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Nakon provedene analize, sada je potvrđena zdravstvena ispravnost ove serije”, naveli su.

Uz priopćenje su priložili i zapisnik sa sastanaka s Državnim inspektoratom koji otkriva nove detalje drame koja se odvijala tijekom osam dana – nakon što su se proširile poruke o navodnim trovanjima gaziranim pićima.

Obišli 604 direktna kupca, sve vratili na skladište

U zapisniku se navodi da je Coca-Coli 8. studenoga usmenim rješenjem privremeno zabranjeno stavljanje na tržište proizvoda Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17, koji je povezan sa slučajem u Rijeci. Naređeno im je i da “učinkovito i točno” obavijeste kupce o razlozima povlačenja.

Kako stoji u današnjem zapisniku, rok za izvršenje mjera bio je odmah, po primitku zapisnika, i trajao je dok se službenim analizama ne utvrdi ispravnost ostatka serije.

Nadalje, u zapisniku piše da je Coca-Cola 14. studenog obavijestila inspekciju kako su obišli 604 direktna kupca, dodatno su 3831 ostalih kupaca/prodajnih mjesta te su cijelu količinu od 3623 komada boca zatečenih na tržištu vratili na skladište.

‘Osoba popila jaku lužnatu otopinu, ne Romerquelle’

U zapisniku stoji i da je sporna bočica iz kafića u Rijeci bila iz serije koja je proizvedena 17. ožujka u Coca-Coli Austrija iz koje je u Hrvatsku ukupno distribuirano 300.940 komada.

Navodi se i da je u jednom izoliranom slučaju oštećena osoba “naručila predmetnu hranu, ali je popila tekućinu za koju je analizom utvrđeno da se radi o jakoj lužnatoj otopini, što dokazuje da niti nije konzumirala Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar”.