'Crni dan za Grindavik i Island'. Predsjednik i premijerka obratili se javnosti nakon nove erupcije vulkana

Predsjednik Gudni Johannesson kazao je kako se 'nada da će se situacija smiriti, ali svašta se može dogoditi'

FOTO: AFP

Nova erupcija vulkana danas je pogodila Island. Ovaj put je lava ušla u gradić Grindavik, koji je prethodno evakuiran, te su neke kuće izgorjele. Dramatične snimke možete pogledati OVDJE.

Islandski predsjednik Gudni Johannesson večeras se obratio naciji i pozvao Islanđane da “stanu zajedno i imaju suosjećanja za one koji ne mogu biti u svojim domovima”. U citatima koje navodi novinska agencija AFP, rekao je kako se “nada da će se situacija smiriti, ali svašta se može dogoditi”.

Na presici prije toga, premijerka Katrin Jakobsdottir rekla je: “Danas je crni dan za Grindavík i crni dan za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći. Zajedno ćemo se nositi s ovim šokom i svime što može doći. Naše misli i molitve su s vama”, prenosi BBC.

Dvije pukotine kod Grindavika

Islandski meteorološki zavod objavio je novo izvješće na svojoj web-stranici, u kojem je prikazana situacija u Grindaviku. U njemu se, među ostalim, navodi da su nasipi uspjeli usmjeriti tok lave iz veće pukotine prema zapadu. Dvije pukotine još uvijek izbijaju sjeverno od Grindavíka, veća je u Hagafellu, a manja je na samoj granici grada. Lava teče iz obje pukotine.

Manja pukotina, duga oko 100 metara, koja se otvorila danas oko 12 sati, izbacuje lavu unutar gradskih granica i uzrokuje znatnu štetu. Sjeverna i veća pukotina duga je oko 900 metara i iz nje lava teče uglavnom prema zapadu. Uglavnom je sjeverno od nasipa koji su nedavno izgrađeni.

Količina magme koja teče iz pukotina bit će bolje procijenjena sutra, navodi se.