Detalji o novim kamerama za nadzor prometa, MUP pojasnio što sve mogu: 'Slike nam odmah šalju na centralni server'

Posljednjih tjedana su u Hrvatskoj osvanule nove kamere za nadzor prometa, ovo su detalji o njima

05.01.2023., Slavonski Brod -  Na vise lokacija u gradu vozace vrebaju nove kamere za kontrolu brzine.
 Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Posljednjih su tjedana u Hrvatskoj osvanule nove kamere za nadzor prometa. Nekoliko komada postavljeno je samo u Zagrebu o čemu su građani opširno raspravljali po kvartovskim Facebook grupama.

Kako pišu 24 sata, MUP im je kazao da u prvoj polovici 2024. godine idu s postavljanjem kućišta i uređaja koje su nabavili krajem 2023. Ukupno imaju 113 kućišta i 37 fiksnih radarskih uređaja.

No, to neće biti sve, jer u drugoj polovici ove godine planiraju nabavku i postavljanje još 24 kućišta i 21 fiksnog radara. To znači da će uskoro prometne prekršaje u Hrvatskoj kontrolirati 175 fiksnih radara. Kućišta je ukupno nešto više. Zasad ih imamo 399, a uskoro će biti postavljeno ukupno 536, jer se radari mogu premještati iz jednog kućišta u drugo.

Snimaju li unutrašnjost vozila?

MUP je za 24sata odgovorio i na spekulacije građana, da nove kamere snimaju i unutrašnjost vozila te da registriraju jesu li putnici vezani ili ne, kao i koristi li netko mobitel u vožnji.

„MUP nabavlja i koristi suvremene uređaje koji po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti idu u korak s EU-om i svijetom. Većina mjernih uređaja, osim funkcije mjerenja brzine, ima i funkciju automatskog očitavanja tablice vozila u prekršaju (ANPR)”, kazali su iz MUP-a.

“Fiksni uređaji/radari imaju višeciljni fotoradarski sustav (FRS) koji omogućuje mjerenje brzine više vozila istovremeno te se mogu premještati s jedne lokacije na drugu (u drugo kućište). Većina uređaja u realnom vremenu šalje snimljene zapise na centralni server MUP-a. Vozilo u prekršaju može se snimati u oba smjera vožnje, ovisno u kojem smjeru je okrenut sam fiksni uređaj te danju ili noću, odnosno po kiši ili snijegu”, dodali su.