Detalji tragedije u 'Toplom domu'. Vlasnik korisnike drži po bivšim garažama, bavio se i magijom, blagoslivljao ga notorni nadbiskup

'Topli dom' u vlasništvu je osječkog poduzetnika Andrije Markova, nekada poznatog kao Magic Andrew

Tragedija koja se jučer u ranim popodnevnim satima dogodila u obiteljskom domu za starije i nemoćne ”Topli dom” u osječkoj Strossmayerovoj ulici, kada je smrtno stradala korisnica doma, ponovno otvara pitanje u kakvim uvjetima rade slične ustanove u Hrvatskoj.

Iz šturih podataka do sada je poznato da je 75-godišnjakinja poginula u teretnom liftu, koji očito nije bio prilagođen za prijevoz osoba, no detalja za sada nema. Policijska uprava osječko-baranjska u današnjem priopćenju o jučerašnjim događajima ni jednom riječju ne spominje slučaj naprasne smrti, mada su njeni djelatnici, zajedno s vatrogasnom ekipom i Hitnom pomoći, jučer bili na mjestu događaja.

”Topli dom” u vlasništvu je osječkog poduzetnika Andrije Markova, a otvoren je 2014. kada ga je osobno posjetio i posvetio današnji đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U početku je to bio ekskluzivan dom, smješten u bivšoj obiteljskoj kući vlasnika. Imao je bazen i prostrano dvorište, a na internetskim stranicama i danas se reklamira opremljenošću prema najvišim standardima.

Vlasnik proširio kapacitet na obližnje garaže

Kada ga je posjetio, nadbiskup Hranić nije krio svoje zadovoljstvo: “Vrlo je pohvalno što čujem da se o vama brinu tako dobri ljudi, jer zaslužili ste da i u starosti imate lijepe i ugodne dane. Koliko vidim, ovdje zaista imate mjesta za zabavu, dvorište za roštilj i rekreaciju, pa čak i bazen…”, kazao je nadbiskup, dodavši kako bi i njemu tamo među njima bilo dobro na godišnjem odmoru pa su ga župljani pozvali da ih uskoro ponovno posjeti, objavio je Glas Slavonije.

Međutim, tako je bilo u početku rada doma. S obzirom na ograničen smještaj u nekadašnjoj obiteljskoj vili, vlasnik je ubrzo odlučio proširiti kapacitet pa su obližnje garaže, koje je gradio u sklopu višekatnice nadomak Toplog doma, pretvorene u svojevrsne depandanse.

Početni broj korisnika, njih dvadesetak – koliko ih je bilo u početku – tako se udvostručio, a smještaj iz luksuznog pretvorio u više nego neuvjetan. Garaže su slabo toplinski izolirane, pokrivene limenim krovom pa je ljeti u njima iznimno vruće, a zimi hladno.

Policija u dvorištu staračkog doma Drago Hedl

Kioske pretvorio u sobe za korisnike

No, vlasnik Toplog doma tu nije stao. Ranije asfaltirano košarkaško igralište, građeno za obiteljske potrebe, sada je natrpano s pet-šest kioska koje je vlasnik svojedobno kupio od jednog trgovačkog društva i pretvorio u sobe za korisnike. I ti su kiosci prekriveni limom, tako da se danas više ne vidi njihov izvorni oblik.

Prilaz glavnom dijelu Toplog doma vrlo je tijesan tako da kola Hitne pomoći imaju problema prilikom ulaska i izlaska, jer su garaže s obje strane ulaza (sada pretvorene u smještajne jedinice) preblizu da bi vozilo bilo moguće lako okrenuti. Sva je sreća da do sada nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasne službe jer bi njihovim kolima prilaz glavnom dijelu Toplog doma bio nemoguć.

Kada je prije desetak godina zapaljena suha trava i korov s livade koja je tada okruživala obiteljsku kuću, vatrogasci su morali doći sa sjeverne strane, dijela na kojem je sada Opus arena, novi stadion NK Osijeka.

Bivše garaže u kojima su smješteni korisnici Drago Hedl

Državni inspektorat nedavno kaznio vlasnika

Jučerašnji tragični događaj vjerojatno će aktualizirati i taj problem, kao i dosadašnje ponašanje vlasnika. Neslužbeno doznajemo da je Državni inspektorat, zbog nezakonitog spaljivanja medicinskog otpada te pelena koje upotrebljavaju korisnici doma, nedavno kaznio vlasnika s ozbiljnim novčanim kaznama, jer je unatoč upozorenju nastavio svakodnevno spaljivati otpad u krugu Toplog doma.

Prigodom nedavnog olujnog nevremena srušio se i jedan od četiri ogromna javora i pao preko krova garaža u kojima se nalaze korisnici doma. Na sreću, tada nitko nije stradao.

Vlasnik doma, osječki poduzetnik Andrija Markov, ranije se bavio raznim djelatnostima. Prvo je na mjestu sadašnjeg doma bila ručna autopraonica, potom pržionica kave, pa frizerski salon i automati za igre. Imao je i kafić nazvan kao i pržionica, Aroma.

‘Mađioničar Magic Andrew otvorio luksuzni dom’

Ostat će zapamćen i kao jedini mađioničar (zvani Magic Andrew) koji je nastupio svojom samostalnom predstavom u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Kada je u veljači 2014. otvorio starački dom lokalne novine objavile su to pod naslovom: ”Mađioničar Magic Andrew otvorio luksuzni dom za stare”.

Bavio se i građevinarstvom, u osječkoj Strossmayerovoj ulici izgradio je višekatnicu, ali je došao u sukob sa zakonom. Kako je u travnju 2015. pisao Večernji list, ovaj osebujni poduzetnik optužen je zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju i krivotvorenju isprava zajedno s još tri osobe iz Osijeka.

Radilo s o milijunskim malverzacijama u tvrtkama za nekretnine “Markov” te “Konus Markov”, od konca 2007. do 2013. godine. Obje tvrtke su u međuvremenu brisane iz Sudskog registra.