Ispovijest roditelja ubijene Mihaele: 'Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Policija nam nije ni sućut izrazila. Nitko'

Mihaelu je prije tri mjeseca ubio policajac Marko Smažil

FOTO: HRT/Screenshot

Stravično ubojstvo Mihaele Berak, Osječanke koju je prije nekoliko mjeseci iz službenog pištolja ubio policajac Marko Smažil, potreslo je Hrvatsku, a dodatni šok uslijedio je nakon što je otkriven niz nelogičnosti u ubojičinoj, ali i priči policije. Pred kamerama su progovorili i Mihaelini roditelji.

“Željela je ove godine položiti vozački ispit. I sama je radila po tri posla i svugdje gdje je radila, svi su imali samo lijepe riječi. Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam navečer kad se probudim, možda se pojavi i kaže ‘mama, to je bila šala, vratila sam se’. Ne možemo, ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema. To je nemoguće”, priča za HRT kroz suze Mihaelina majka Jadranka.

Uz današnju emisiju o nasilju nad ženama svjedočanstvo roditelja (prije dva mjeseca) ubijene Mihaele Berak u Osijeku.

Posted by Nedjeljom u 2 on Sunday, December 3, 2023

Gotovo tri mjeseca nakon ubojstva nitko iz policije roditeljima nije izrazio sućut.

“Pokušaj zataškavanja, prije toga laganje da je sama izvršila samoubojstvo, nama je samo dodatno ozljeđivana rana. Mi znamo svoje dijete, nitko nije mogao pojmiti to što se plasiralo u medijima. Ne mogu shvatiti da je netko to mogao tako plasirati”, kaže majka.

‘Uvijek je vjerovala u dobro’

“Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu, okružena uvijek prijateljima, ambiciozna, uvijek smo suprug i ja znali reći da je imala svoj stav, od vremena kad je išla u vrtić znala je što će odjenuti”, opisuje majka Mihaelu.

”Tatu je zvala tajo, mamu je zvala mamice. I u onim trenucima kad je bilo najteže, ona je znala prići i uvijek onim svojim lijepim, crnim okicama pogledati, s puno sućuti, saslušati… Uvijek je vjerovala u dobro, znala je da ima dobro u ljudima. Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Bila je toliko puna dobrote i vedrine, borac za pravdu”, ispričali su neutješni roditelji.

Uznemirujuće postupanje policije

Podsjetimo, javnost je u Mihaelinom posebno uznemirilo postupanje osječke policije. Ubio ju je 27-godišnji policajac Marko Smažil kojeg je policija najprije teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti na štetu 21-godišnjakinje.

DORH je, unatoč tome, svejedno podignuo optužnicu za ubojstvo, a Smažil je iznio nekoliko verzija o tome što se dogodilo u stanu u kojemu je Mihaela preminula.

Najprije je govorio da je ispaljen dok je on bio u kupaonici, a kada je nazvao 112 rekao je da on nije pucao. Navodno je prije poziva policiji pozvao i više drugih brojeva, a među brojevima koje je okrenuo bilo je i nekoliko njemu nadređenih policajaca.

Policiju zvao za sat vremena

Od tragičnog događaja do trenutka kad ga je on prijavio prošlo je najmanje sat vremena. Njegova priča da je djevojka imala pištolj u ruci u vodu je pala već na očevidu.

Tijelo djevojke pronađeno je na kauču, a s obzirom na to da je obilno krvavila, policajcima na očevidu je postalo jasno da je krv morala zahvatiti i Smažilovu odjeću. Otkriveno je da je on oprao svoju odjeću u perilici rublja, a navodno se i istuširao, pisali su tada mediji.

Žalila se prijateljici na njega

Uzorci sa šaka žrtve i policajca, kao i preliminarni rezultati brzo su isključili mogućnost da je ona rukovala pištoljem. Tek tada je Smažil promijenio priču. Tvrdio je da je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio. Ni to nije imalo smisla jer nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev bez razloga.

Nedugo prije smrti Mihaela se požalila prijateljici da je policajac opsesivan, posesivan i manipulativan. ”Ja sada ovo kažem, ne kažem da ga uvrijedim ili ponizim, ali ja stvarno mislim da on nije normalan, čist u glavi. Da je opsesivan, posesivan, poremećen. Manipulativan najviše”, napisala je u jednoj od poruka prijateljici.