Divlje svinje šetaju zagrebačkim kvartovima, stručnjak: 'Obično nisu opasne, osim krmače s mladima'

Vjerojatno je riječ o jednoj skupini koja je u migraciji, rekao je stručni voditelj Parka Maksimir

FOTO: Screenshot Facebook

Krdo divljih svinja prošetalo je jutros školskim igralištem u Borovju, a dojave građana koji su ih danas i jučer primijetili, stigle su i iz drugih dijelova Zagreba. Da je vjerojatno riječ o jednoj skupini koja je u migraciji, smatra stručni voditelj Parka Maksimir Saša Banić.

“Znaju se spustiti od Sljemena do Tršćina. To im je nekako koridor kojim se kreću. Nisu opasne, jedino ako je krmača s mladima. Onda znaju napasti kako bi se obranile”, objasnio je Banić za 24 sata.

Razlog migracije je vjerojatno potraga za hranom, dodao je. One su, kaže, svejedi pa će tako i sve pojesti. Koliko je uspio vidjeti na snimkama iz više zagrebačkih kvartova, u krdu nema mladunaca.

Što kažu iz Grada?

“Ima ih puno na Sljemenu, to jest na Medvednici. Tamo se ne može organizirati lovište i provesti lov, samo sanitarni odstrjel. Znači nema redukcije broja. Grad će vjerojatno angažirati Zoološki vrt ili nekoga da ih uspava pa vrati nazad gdje inače slobodno šeću”, rekao je Banić. Naglasio je da nema razloga za strah, iako ih je neugodno vidjeti tako velike u urbanim sredinama.

Iz Grada tvrde da su svjesni situacije te da očekuju da će se stanje unaprijediti u sljedećim mjesecima.

“Pokušati izgon svinja iz urbanog naselja je vrlo teško, jer bi u tom slučaju bilo potrebno na neodređeno vrijeme zatvoriti promet”, dodaju. U nastavku izjave demantiraju stučnog voditelja Parka Maksimir i tvrde: “Eventualno hvatanje nužno podrazumijeva eutanaziju životinje, jer je njeno premještanje zabranjeno. Trenutno su na snazi i dvije naredbe zbog kojih nema premještanja divlje svinje: Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači i Naredba o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj”, rekli su iz Grada za 24 sata.