Djetetu koje se boji oca djelatnica ureda za socijalnu skrb prijeti: ‘Viđat ćeš ga ili ideš u dom’

U emisiji Provjereno Nove TV večeras će biti emitirana snimka koja teško kompromitira Područni ured za socijalnu skrb Rijeka

Emisija Provjereno Nove TV večeras donosi nastavak jezive priče o pristranosti i nepravilnostima u radu Područnog ureda za socijalnu skrb Rijeka. Prije nekoliko mjeseci objavili su snimku razgovora jednog oca i suradnice Ureda za socijalnu skrb koja dokazuje kako mu je otkrivala informacije i savjetovala ga o načinu na koji će doći do skrbništva nad djetetom.

Provjereno je u posjedu novih uznemirujućih snimki razgovora djelatnice u sustavu socijalne skrbi i maloljetnog djeteta. Na snimci se čuje kako dijete plače dok mu nepoznata žena govori da će završiti u domu, ako ne bude htjelo viđati oca.

Radi se o djetetu koje, kako tvrdi majka, odbija viđati tatu zbog negativnih iskustava koje je s njime imalo, što su potvrdili i nalazi vještačenja drugih institucija.

‘A zašto ga se bojiš? Ne možeš imati drugog tatu’

Žena sa snimke je voditeljica nadzora, što znači da se njeno mišljenje ponajviše uzima u obzir prilikom dodjele skrbništva. Po zvanju je teologinja. Djetetu ovako govori o posljedicama ukoliko ne bude viđalo oca:

„Može se čak dogoditi da tata ide još korak dalje pa da traže da te izdvoje iz obitelji, da kaže da te mama manipulira. Pa da te smjeste na neko vrijeme u nekakav dom“, riječi su voditeljice nadzora nakon kojih dijete počinje plakati. Govori kako ne želi ići u dom i da nije krivo što otac nije dobar otac i da ga se jako boji. Ona mu na to odgovara:

„A zašto ga se bojiš? Jel tvoj tata pije? Jel konzumira alkohol? Jel puši? Dobro. Samo ti je agresivan?“, i nastavlja: „On će biti tata cijeli život. Ne možeš imati drugog tatu, samo njega. Ako tata nije dobar onda ćemo tatu strpati u dom. Može tako?“

‘Žlicom mu skoro izbio zube’

Majka razgovor sluša, ali, kaže, poučena iskustvom ne usudi se reagirati jer je na prijašnje žalbe umjesto razumijevanja, dobila institucionalno mučenje, tužbe i vještačenja. Za Provjereno je ispričala da je otac njihovo dijete vodio pred popravni dom i rekao mu da će tu živjeti ako i dalje bude odbijao kontakte s njim.

“Kada je, recimo, dijete odbilo jesti nešto jer mu nije bilo fino – to je iskaz djeteta dan u Centru za socijalnu skrb – da mu je otac žlicom skoro izbio zube“, govori još majka za Provjereno. Dodaje i kako je mišljenje vještaka da nije preporučljivo da dijete odlazi na susrete s ocem na samo, bez stručne osobe. Također, kaže, ocu se preporuča kontinuirani tretman za mentalno zdravlje.

‘Otac u prisnom odnosu s još jednom djelatnicom’

Unatoč svemu tome, voditeljica nadzora u riječkom Uredu za socijalnu skrb djetetu daje naslutiti da će završiti “u nekakvom domu” ne pristane li na kontakt s ocem.

Majka tvrdi da je otac djeteta u prisnom odnosu s drugom voditeljicom nadzora istoga ureda, a Provjerenom je ustupila i njihovu prepisku mailom te snimku razgovora u kojima oboje, u negativnom tonu, komentiraju nju – majku djeteta.

„Centar zna što rade voditeljice mjere, a voditeljice mjere znaju da njima Centar štiti leđa“, zaključuje majka. Cijelu priču objavit će večeras Provjereno.