Suradnica Centra za socijalnu skrb snimljena kako tipu s 13 kaznenih postupaka namješta skrbništvo djeteta, navodila ga na ucjenu majke

Emisija Provjereno Nove TV otkrila je ozbiljan skandal

15.03.2016., Rijeka - Obiljezavanje Medjunarodnog dana socijalnog rada u Centru za socijalnu skrb Rijeka. Odrzavaju se radionce na temu humanost i iseljenicka kriza. Sudjeluju ucenici Salezijanske klasicne gimnazije. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Snimka razgovora između jednog oca i suradnice riječkog Centra za socijalnu skrb dokazuje kako su ocu otkrivene informacije i dani savjeti o načinu na koji može doći do skrbništva nad djetetom tijekom postupka.

Riječ je o voditeljici smjene nadzora koja ima ključnu ulogu u preporukama Centra kao i na sudu koji donosi odluku o skrbništvu, što znači da bi trebala biti neutralna prema stranama u postupku, doznaje Provjereno Nove TV, a prenosi Dnevnik.hr.

U dijelu snimke se čuje njezin glas: “Onda ćemo mi kao Centar, jel’ tako, napisati svoju suglasnost, da se mi sa time slažemo. I to bi bilo onda to… Vi joj kažete ovako – ‘****, slušaj me, ako ne budeš to napravila, klinci idu u dom. I to je to, pa sad biraj'”.

‘To vam je tako…’

Na pitanje oca ucjenjuje li on majku svojeg djeteta na neki način, voditeljica nadzora odgovara: “A čekajte malo tata, to vam je tako… Probajte tata, ja vam samo kažem kakvo je stanje stvari, što su meni rekli iz Centra”.

Provjereno doznaje da je protiv oca kojega ona savjetuje u tijeku 13 kaznenih postupaka. Posljednja optužnica na riječkom sudu datira od siječnja 2021. godine, a kaznenu prijavu protiv njega podignuo je i sam Ured za socijalnu skrb.

Na adresu Provjerenog stigla su svjedočanstva više žena koje su imale slično iskustvo s istom osobom, kao i transkript poruka koje je jednoj od žena poslao njezin partner. U porukama priznaje podmićivanje kako bi dobio skrbništvo.