Dolazi velika promjena vremena, bit će znatno hladnije. Moguća i žuta kiša

Za cijelu zemlju sutra je na snazi meteoalarm

21.07.2023., Rijeka - Grmljavinsko nevrijeme u kasnim vecernjim satima iznad Rijeke i Kvarnera. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Još danas u većem dijelu zemlje bit će djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake sa zapada. Mjestimice se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju, a oborine lokalno mogu biti obilnije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Krajem dana i u noći na subotu raste vjerojatnost za kišu u ostalim krajevima uz lokalno izražene pljuskove i obilnu oborinu. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, mjestimice s olujnim udarima. Zbog mogućih grmljavinskih nevremena za sutra je na snazi žuti meteoalarm za gotovo cijelu zemlju, dok je na obali upaljen narančasti.

U danima vikenda doći će do osjetnog pada temperature, a mjestimice će biti jakih grmljavinskih pljuskova uz obilnu oborinu, kaže meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

DHMZ

 

Moguća i žuta kiša

Hladna fronta koja donosi promjenu vremena glavninom se premješta sjeverno od Alpa. Genovska ciklona će djelovati na vrijeme u našim krajevima cijeli vikend i prvi dio idućeg tjedna.

Na prednjoj strani doline niskog tlaka jača južno strujanje i topli nestabilan afrički zrak pun saharskog pijeska u jugozapadnoj visinskoj struji dolazi nad Balkanski poluotok. Zbog velike koncentracije pustinjskog pijeska očekuje se i žuta kiša, pojasnio je Lipovšćak. Istovremeno, na Alpskim vrhovima u Sloveniji moguć je snijeg.

U subotu će kod nas vrijeme biti promjenljivo oblačno s grmljavinom i pljuskovima a pod kraj dana stiže osjetan pad temperature – najprije u sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu. Mjestimice jaki grmljavinski pljuskovi uz obilnu oborinu. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će u noći na nedjelju na sjevernom Jadranu skrenuti na jaku a u podvelebitskom primorju olujnu buru.

U nedjelju osjetno hladnije

U nedjelju će biti promjenljivo i pretežno oblačno s povremenim pljuskovima kiše. Bit će osjetno hladnije. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak, a na sjevernom i srednjem Jadranu jaka bura. Na južnom Jadranu jugozapadnjak i oštro.

Od ponedjeljka se očekuje stabilizacija vremena, uz jutarnje magle u unutrašnjosti. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 14, na Jadranu oko 17, najviše dnevne od 18 do 23 na Jadranu 24 do 26C.