Dr. Šego: 'Banožić je u takvom stanju da se od njega trenutno ne mogu dobiti nikakve relevantne informacije'

Smijenjeni ministar obrane i dalje leži u osječkom KBC-u

11.11.2023., Osijek - Ministar obrane Mario Banozic sudjelovao je jutros u prometnoj nesreci u kojoj je poginula jedna osoba. Ministar je upravljao osobnim vozilom koje se sudarilo s kombijem. Vozac kombija je poginuo. Policijski očevid u tijeku Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek i šef tamošnje kirurške službe dr. Krunoslav Šego na kratkoj konferenciji za novinare u nedjelju poslijepodne otkrio je nove informacije o stanju smijenjenog ministra obrane Marija Banožića, koji je jučer kod Vinkovaca skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnjak, otac dvije malodobne kćeri. Dr. Šego je i jučer izvještavao o Banožićevu zdravstvenom stanju.

“Stanje mu je stabilno i izvan neposredne životne opasnosti. Vrlo smo oprezni s obzirom na vrstu i opseg ozlijeda koje je pretrpio u toj prometnoj nezgodi. Novi nalazi jutrošnji ne pokazuju nikakvu značajnu progresiju”, rekao je dr. Šego.

Banožić se i dalje ne sjeća nesreće

“I dalje se ne sjeća nesreće, i dalje nije pri punoj svijesti. S njim se može komunicirati, ali to nije puna svijest. Teško je reći koliko će to stanje potrajati. U najboljem slučaju još nekoliko dana”, kaže dr. Šego, koji dodaje da se u trenutnom stanju ne mogu dobiti relevantne informacije od Banožića. Dr. Šego je otkrio kako iz KBC-a Osijek, s medicinske strane, ne planiraju nikakvo premještanje u druge bolnice.

Dr. Šego je na jučerašnjoj koferenciji za medije rekao da, ako oporavak prođe po planu, liječnici KBC-a Osijek očekuju da Banožić neće imati trajnije i ozbiljnije posljedice od nesreće. Prema jučerašnjim pretragama, liječnici nisu utvrdili znakove većeg unutarnjeg krvarenja.

Jučer smijenjen s dužnosti

Premijer Andrej Plenković je jučer razriješio Banožića s dužnosti, “kako bi Ministarstvo obrane moglo normalno funkcionirati”. Za vršitelja dužnosti je imenovao državnog tajnika Zdravka Jakopa, koji iza sebe ima bogatu karijeru u MORH-u i kojeg se spominjalo kao mogućeg nasljednika bivšeg ministra Damira Krstičevića. Plenković je danas sa sajma Interliber najavio da će se sutra krenuti s procesom izbora novog ministra sugerirajući pritom da Jakop nije njegov izbor.

Plenković je danas potvrdio jučerašnje navode da je ministar branitelja Tomo Medved posjetio Banožića i njegovu obitelj. Premijer je najavio da će i sam posjetiti bivšeg ministra, kada za to bude pravi trenutak. Plenković je otkrio da Medved Banožiću nije rekao da je smijenjen s dužnosti, budući da “nije bio kontaktibilan u tom smislu”.

Liječnici KBC-a Osijek, kao niti premijer Plenković i ministar Davor Božinović, još uvijek nisu otkrili je li Banožić bio pod utjecajem alkohola. Plenković je s Interlibera danas poručio da o tome nema saznanja i da to “uopće neće komentirati”. “Imate ŽDO, imate liječnike… Ja to nisam čuo”, rekao je premijer.

Prijeti mu dugogodišnji zatvor

Danas su se oglasili iz policije, pa su najavili da protiv bivšeg ministra podnose kaznenu prijavu. Iz policije su poručili da su očevidom utvrdili da je Banožić kretao sa svojim privatnim terencem u manevar vozila s lijeve strane, koje se kretalo ispred njega u istom smjeru, bez da je provjerio da to može učiniti na siguran način i bez ometanja vozila koja mu nailaze. Nakon toga je udario u kombi, kojim je upravljao muškarac iz Privlake, koji je na mjestu poginuo.

Policija kaže će podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću. Prijava će biti podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru. Banožiću, na temelju 227. članka Kaznenog zakona, prijeti između jedne i 15 godina zatvora, ovisno o tome je li kazneno djelo počinjeno iz nehata.