Banožiću zbog nesreće koju je skrivio prijeti kazneni progon i višegodišnji boravak u zatvoru

Kazneni zakon propisuje kazne u rasponu od jedne do 15 godina zatvora

27.09.2023., Zagreb - Odrzana je 253. sjednica Vlade RH Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Sada već bivši ministar obrane Mario Banožić jutros je sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo četrdesetogodišnji obrtnik Goran Šarić iz Privlake, otac dviju malodobnih kćeri. Prema informacijama koje su za sada dospjele u javnost službenim putem, Banožić je na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji krenuo svojim terencem u manevar pretjecanja kamiona, na skliskoj cesti i uz lošu vidljivost zbog magle, te je frontalno udario u Šarićev kombi.

Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, te potom u KBC Osijek, dok je Šarić na mjestu poginuo.

Što o smrtonosnoj nesreći kaže Kazneni zakon

Ako se potvrde dosadašnji nalazi, bivši ministar bi mogao odgovarati za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom, opisano u 227. članku Kaznenog zakona. Spomenuti članak propisuje da će se počinitelja koji je izazvao nesreću u kojoj je poginula jedna ili više osoba, kazniti s tri do petnaest godina zatvora.

Međutim, isti članak propisuje i da onaj tko prouzroči nesreću sa smrtnom posljedicom iz nehata može biti kažnjen od jedne do osam godina zatvora. O točnoj kvalifikaciji kaznenog djela u ovom slučaju odlučit će Državno odvjetništvo, a o Banožićevoj odgovornosti svoj pravorijek će donijeti sud.

DORH potvrdio da je Banožić skrivio sudar

Prema posljednjim saznanjima, bivši ministar Banožić još uvijek nije informiran o tome da je u nesreći poginuo vozač kombija na koji je naletio. Dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek i šef tamošnje kirurške službe, na konferenciji za medije je rekao da je Banožić u takvom stanju da se uopće ne sjeća nesreće. “Osim toga, nije u punom stanju svijesti, u ovom trenutku on to ne zna”, kaže dr. Šego, koji ističe kako se u liječnici nadaju da on neće imati neke trajnije ozbiljnije posljedice.

Na konferenciji za medije zamjenica vukovarskog županijskog državnog odvjetnika Biljana Luburić potvrdila je da je Banožić izazvao nesreću, odnosno, da je pretjecao bez provjeravanja je li to sigurno. Za vrijeme konferencije za medije još uvijek nisu bili stigli nalazi krvi i urina kojima bi se potvrdilo ili opovrgnulo eventualno prisustvo alkohola, no policija je potvrdila kako su Banožić i poginuli Šarić u trenutku nesreće biti vezani sigurnosnim pojasevima.