KBC Osijek: 'Banožić je izvan životne opasnosti, ali kod takvih ozljeda moguće je iznenadno pogoršanje'

Ministar obrane Mario Banožić jutros je sudjelovao u prometnoj nesreći, u kojoj je smrtno stradao muškarac iz Privlake

FOTO: Pixsell

Dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek i šef kirurške službe, na konferenciji za medije iznio je nove detalje o zdravstvenom stanju ministra obrane Marija Banožića, koji je jutros sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo četrdesetogodišnji muškarac iz Privlake, građevinski obrtnik i otac dvije malodobne kćeri.

“Danas, oko 10.30 sati je dogovorno iz Opće županijske bolnice Vinkovci premješten bolesnik star 44 godine. Radi se o ministru obrane Republike Hrvatske, gospodinu Banožiću, koji je premješten ovdje kod nas zbog daljnjeg liječenja. On je inicijalno obrađen u Vinkovcima, ovdje je naručena dodatna obrada i trenutno je smješten u jedinici intenzivnog liječenja.

Mogu reći da je u ovom trenutku izvan neposredne životne opasnosti, iako s obzirom na to da se radi o politraumi, moramo biti vrlo oprezni jer se zdravstveno stanje u takvim situacijama može iznenadno pogoršati”, rekao je dr. Šego.

Banožić se trenutno ne sjeća nesreće

Uslijedilo je pitanje novinara o tome je li ministar pri svijesti. Dr. Šego je rekao kako je Banožić pri svijesti, no ne pri punoj svijesti. “To je uobičajeno za takav tip ozljede”, kaže dr. Šego. Liječnik je objasnio da je riječ o politraumi, odnosno višestrukim ozljedama tijela. “Ima ozljede mozga, prsnog koša, indirektno trbuha, ozljede ekstremiteta. U ovom trenutku dominantne su neurotraume”, kaže dr. Šego, koji dodaje kako u ovom trenutku ne postoji potreba da se Banožića prebaci u Zagreb.

Prema trenutnim pretragama dr. Šego kaže kako nema znakova unutarnjeg krvarenja. “Zapravo, nema nikakvih unutarnjih krvarenja. No, bit će potreban zahvat imobilizacije i repozicije ekstremiteta”, dodaje zamjenik ravnatelja.

Na pitanje novinara je li ministar Banožić obaviješten da je poginuo jedan sudionik nesreće, dr. Šego kaže da je ministar u takvom stanju da se uopće ne sjeća nesreće. “Osim toga, nije u punom stanju svijesti, u ovom trenutku on to ne zna”, kaže dr. Šego, koji ističe kako se u liječnici nadaju da ministar neće imati neke trajnije ozbiljnije posljedice. “Ako stanje ostane kakvo je i ako oporavak bude onakav kakav predviđamo, ne bi trebao imati nikakve trajne posljedice”, zaključio je dr. Šego.