Drama iznad SAD-a. Pilot van dužnosti pokušao srušiti avion, kolege ga svladali i spasili 83 života

Pilot je tijekom leta sjedio u kokpitu iako nije bio na dužnosti, a onda je pokušao ugasiti motore aviona

FOTO: Screenshot Newsweek

Pilot Joseph David Emerson optužen je da je u nedjelju navečer pokušao srušiti avion Alaska Airlinesa tijekom leta. Prava drama odvijala se u kokpitu aviona Alaska Airlinesa na letu iz Everetta u San Francisco. Emerson u dobi od 44 godina je sjedio iza kapetana i prvog časnika, navodi zrakoplovna kompanija. Na letu je bilo 80 putnika.

U priopćenju kompanije se navodi da je pilot sa sjedala u pilotskoj kabini “pokušao poremetiti rad motora”, no nije uspio u svojem naumu. Članovi posade na letu 2059 Alaska Airlinesa prijavili su incident kontroli zračnog prometa.

U snimci komunikacije kontrole zračnog prometa čuje se jedan od pilota kako govori: “Imamo tipa koji je pokušao ugasiti motore, ali izgleda kao da nije prouzročio nikakav problem straga”.

‘Trebamo policiju čim sletimo’

“Savladan je, trebamo policiju čim sletimo”, dodao je pilot. Let je preusmjeren u Portland. Odakle je kasnije poletio za San Francisco, piše BBC. Jedna od putnica Aubrey Gavello kazala je da u avionu nisu znali što se događa i da nešto nije u redu dok stjuardesa nije objavila kako će avion hitno sletjeti. Kasnije je rekla da se radi o hitnom medicinskom slučaju.

Navodi da je čula stjuardesu kako svladanom pilotu govori da je sve u redu i da će ga izvesti iz aviona. “Zbilja sam mislila da se radi o ozbiljnom hitnom medicinskom slučaju”, rekla je Gavello.

Putnici nisu bili svjesni krize

Putnici nisu bili svjesni krize kroz koju je let prolazio. “Zahvalni smo posadi na profesionalnom rješavanju situacije i cijenimo smirenost i strpljenje naših putnika tijekom događaja”, navodi se u priopćenju kompanije. Incident istražuju policija luke Portland i FBI. FBI smatra da ne postoji stalna prijetnja povezana s ovim incidentom.

Osim optužbi za pokušaj ubojstva, Emerson je suočen s 83 točke optužnice za ugrožavanje života i jednom točkom za ugrožavanje imovine. Pritvoren je tijekom istrage. Savezna uprava za zrakoplovstvo u ponedjeljak je poslala smjernice američkim zračnim prijevoznicima prema kojima incident “nije povezan ni na koji način s trenutačnim događajima u svijetu”.