Pilot koji je skoro srušio avion ranije uzeo psihodelične gljive: 'Ležerno smo pričali, odjednom je posegnuo za crvenom ručkom'

Na letu je bilo 80 putnika

FOTO: Screenshot ABC News

Pilot Joseph David Emerson, optužen da je u nedjelju navečer pokušao srušiti avion Alaska Airlinesa, policiji je nakon uhićenja rekao da je prvi put uzeo psihodelične gljive, kažu tužitelji. Emerson je suočen s 83 točke optužnice za ugrožavanje života i jednom točkom za ugrožavanje zrakoplova.

Podsjetimo, prava drama odvijala se u kokpitu aviona Alaska Airlinesa na letu iz Everetta u San Francisco. Emerson je sjedio iza kapetana i prvog časnika, navodi zrakoplovna kompaniji, a na letu je bilo 80 putnika. U priopćenju kompanije se navodi da je pilot sa sjedala u pilotskoj kabini “pokušao poremetiti rad motora”, no nije uspio u svom naumu. Članovi posade prijavili su incident kontroli zračnog prometa.

Aubrey Gavello, jedna od putnica, kazala je da u avionu nisu znali što se događa dok stjuardesa nije objavila kako će avion hitno sletjeti.

‘Mislio sam da sanjam’

Tužitelji sada kažu i kako je pilot, nakon što je bio savladan, u avionu pokušao zgrabiti ručku za izlaz u slučaju opasnosti. U optužbi se navodi i da je Emerson – prije nego je što je pokušao zgrabiti crvene ručke koje bi aktivirale sustav za suzbijanje požara u avionu i smanjile dotok goriva u motore – vodio ležeran razgovor s s kapetanom i prvim časnikom, piše Sky News.

Navodi se i da je pilot policajcima rekao da je mislio da sanja kada je povukao ručke za isključivanje u hitnim slučajevima te da je depresivan posljednjih šest mjeseci. Osim toga, prema izjavi FBI agenta, izjavio je da je “tada prvi put uzeo gljive”, i nije spavao 40 sati prije incidenta.

Savezna uprava za zrakoplovstvo u ponedjeljak je poslala smjernice američkim zračnim prijevoznicima prema kojima incident “nije povezan ni na koji način s trenutačnim događajima u svijetu”.