Drama u avionu iznad Hrvatske: njemačkoj turistici pukla aorta, spasili je liječnici KBC-a Zagreb

'Hitno smo sletjeli u Zagreb gdje su me operirali', ispričala je gospođa iz Njemačke

FOTO: Screenshot HRT

Heike Griesinger (65) iz Njemačke koja je krenula na odmor u Grčku, doživjela je akutnu disekciju aorte i moždani udar u avionu u hrvatskom zračnom prostoru. Zrakoplov je spušten u Zagreb, a brzom intervencijom stručnog tima KBC-a Zagreb, spašen joj je život.

“Puknula mi je aorta na letu iz Stuttgarta, bila sam u avionu, povraćala sam, muž je bio zabrinut, pomagali su mi liječnici. Hitno smo sletjeli u Zagreb gdje su me operirali. Liječnici su mi spasili život, inače bih bila mrtva”, opisala je Griesinger za Dnevnik HTV-a.

Doktor Hrvoje Gašparović, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb, kazao je kako je riječ o rijetkoj situaciji kakvu u KBC-u Zagreb dosad nisu imali.

‘Radi se o dramatičnom stanju’

“Zagrebački aerodrom je zapravo bio najbliže mjesto gdje se moglo sletjeti i pristupiti operacijskom liječenju bolesti koja ima očekivanu smrtnost na razini jedan posto na sat, znači radi se o vrlo dramatičnom stanju.

Radi se o bolesti koja iziskuje vrlo hitno kirurško liječenje radi rizika od rupture aorte, iskrvarenja i zapravo nagle smrti”, objasnio je Gašparović. Doktor Željko Đurić, subspecijalist kardijalne kirurgije KBC Zagreb, kazao je kako je zahvat trajao između sedam i osam sati te da je prošao uredno.

Griesinger je za Dnevnik HTV-a kazala da je u bolnici provela 24 dana. “Ovdje je veoma dobro, ali ja ne razumijem jezik i želim biti sa svojom obitelji”, zaključila je.