Državna tajnica o povratku preostalih Hrvata iz Izraela: 'Napadi su jaki, nadamo se da će avion poletjeti'

U Hrvatsku bi se iz Izraela trebalo vratiti još 106 državljana

TEL AVIV, ISRAEL - OCTOBER 8: A man looks at the board showing departure schedules at Ben Gurion Airport, Israel's only international airport, after many flights from abroad are cancelled due to the attacks launched by Palestinian factions in Tel Aviv, Israel on October 8, 2023. Turgut Alp Boyraz / Anadolu Agency (Photo by Turgut Alp Boyraz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
FOTO: Anadolu Agency via AFP

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kaže da je grupa od 57 hrvatskih državljana hodočasnika jučer poletjela zrakoplovom izraelskog avioprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle su nastavili putovanje svojim kućama organiziranim prijevozom.

MVEP je najavio da je današnjim novim letom predviđen povratak preostalih hrvatskih hodočasnika. “U ovom trenutku su dosta jaki napadi. Nadamo se da će u trenutku kada zrakoplov bude trebao krenuti, situacija biti takva da će on moći otići”, kazala je Metelko-Zgombić, a prenosi Večernji list.

‘Veleposlanstvo se angažiralo’

Državna tajnica je istaknula kako je jedan broj hrvatskih državljana pokupljen s Cipra te da ih se četvero vratilo crnogorskom avioprijevozničkom tvrtkom u Podgoricu.

“Veleposlanstvo se angažiralo kako bi pronašlo mjesto u preostalim zračnim linijama. Očekujemo danas, ako bi se zračna veza odradila, da bi se gotovo svi vratili u Hrvatsku”, kazala je, dodavši da je ta mogućnost otvorena i državljanima Hrvatske koji žive u Izraelu, ili su tamo na privremenom boravku.

‘Situacija se mijenja iz sata u sat’

Kazala je kako se iz Izraela u Hrvatsku uz pomoć MVEP-a vratilo 69 državljana te da bi ih danas trebalo doći još 106. “Dvije su to skupine hodočasnika i turisti. Avion bi trebao krenuti kasno navečer. Situacija se mijenja iz sata u sat. Izraelska strana je dobro organizirana i koristi se svaka mogućnost.

Nadamo se najboljem, da će avion noćas uzletjeti. Pratit ćemo ga, kao što smo i prethodne”, kazala je. Dodala je da će hrvatsko veleposlanstvo stajati na raspolaganju hrvatskim državljanima ako im zatreba pomoć.