Državni tajnik uvjerava da je kriza sa svinjskom kugom predimenzionirana. Uzgajivači nisu impresionirani

Situacija je sve bolja, kaže Pavić

09.10.2023., Zagreb - Izjave nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vuckovic s predstavnicima Osjecko-baranjske zupanije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvodjaca svinja s podrucja Osjecko-baranjske zupanije, Drzavnog inspektorata RH te Hrvatske veterinarske komore na temu africke svinjske kuge. Mladen Pavic.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kazao je kako je proteklih dana na području Hrvatske zabilježen značajno manji broj slučajeva afričke svinjske kuge (ASK).

“Situacija je sve bolja. Ljudi su shvatili opasnosti afričke svinjske kuge i sve ono što ona nosi sa sobom. Isto tako, uklonio se u najvećoj mjeri, dio svinja koje su bile držane u neuvjetnim objektima. Očekujemo da će idućih dana situacija ostati ista, vjerujem još i bolja, sa što manje sumnji i slučajeva. Sve to govori u prilog tomu da su mjere bile i pravovremene i učinkovite”, kazao je državni tajnik.

Produžen rok za rekategorizaciju

Istaknuo je da u Brodsko-posavskoj županiji već treći tjedan nema pojave ASK-a, kao niti u mjestu Mrzović u Osječko-baranjskoj, dok je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u nekoliko naselja posljednjih dana zabilježeno jedan do dva slučaja.

Pavić je kazao i da se danas produžuje rok za rekategorizaciju objekata za držanje svinja, koji je istekao ovoga utorka. “Za sve koji su podnijeli zahtjev, vjerujem da ćemo u 10 ili 20 dana dati rok da se i taj posao završi kako bi se situacija s afričkom svinjskom kugom u potpunosti stabilizirala pa da više i ne bude neuvjetnih objekata, bilo da su u njima svinje ili da će se u njima obaviti još nešto malo eutanazije”, kazao je.

25.500 eutanaziranih svinja

Pavić je kazao da je eutanazija obavljena na 1087 gospodarstava te da je eutanazirano oko 25.500 svinja. “To je iz ukupne populacije svinja otprilike niti 2,5 posto, dakle daleko manje nego što se to pokušava prezentirati i pokazati”, rekao je i dodao da stoga nije bilo niti nestašice svinjskog mesa, a niti rasta cijena. Pavić je dodao da je cijena od početka bolesti do danas značajno pala.

“U mreži Prvog” gostovao je i predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović te kazao da je prekjučer dobio rješenje za odštetu koju treba dobiti zbog eutanazije.

U rješenju, kazao je, stoji da nema pravo na odštetu za svinje koje su uginule nekoliko dana prije eutanazije. Smatra da će dobiti 10 posto manje odštete od one sume za koju smatra da mu pripada.

Kritizirali Ministarstvo

Državni tajnik kazao je kako je Golubovićevo gospodarstvo bilo treće kategorije, koje se plaća sukladno Zakonu o zdravlju životinja, a cijene su tržišne u trenutku eutanazije. Poručio je svima koji imaju “kategoriju 3” da će dobiti dodatak, sukladno vladinoj odluci od 21. rujna, te da će on biti isplaćen nakon obračuna uprave veterinarstva.

Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela “U mreži Prvog” kazao je da se Ministarstvo nije znalo nositi s problemima u vezi s afričkom svinjskom kugom, te da se kategorizacijom “etiketiralo pojedine ljude i doslovno odlučilo tko će se smjeti baviti sa svinjogojstvom, a tko neće”. Golubović je pak kazao da se mnogi oni koji su ostali bez svinja više neće baviti svinjogojstvom, te da se radi o 70 do 75 posto ljudi.