Držite se, čeka nas ludo vrijeme: danas toplo i sunčano, već sutra veliko zahlađenje s kišom i snijegom; iznenađenje za uskrsni vikend

Najviša dnevna temperatura od 17 do 22, ali noćas stiže pogoršanje

FOTO: Pixsell / DHMZ

Prijepodne će u Hrvatskoj biti uglavnom sunčano, od sredine dana u većini krajeva promjenljiva naoblaka, a navečer sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom, mjestimice i grmljavinom, prognoza je vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda(DHMZ) za Hrvatsku u subotu.

Uz pad temperature u noći u višem gorju mogući su susnježica i snijeg. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, uglavnom poslijepodne ponegdje jak, potkraj dana na sjeveru sjeverni, moguće s jakim i olujnim udarima.

Na Jadranu slabo i umjereno, prema kraju dana mjestimice jako jugo, na sjeveru navečer jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 17 do 22 Celzijevih stupnjeva, ponegdje u Gorskom kotaru i Lici malo niža.

U planinama oko -3

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak objasnio je što stoji iza visokih temperatura u ovo doba godine. “Visoke temperature zraka posljedica su pritjecanja toplog afričkog zraka zbog duboke ciklone koja stacionira nad Atlantikom pred zapadnom obalom Afrike”, navodi Lipovšćak, ali dodaje da to neće potrajati jer se nestabilna hladna zračna masa već probija prema jugoistoku Europe.

“Glavnina nestabilnog zraka proći će sjevernije od Alpa a manja količina nestabilnog zraka prodrijet će nad sjevernu Italiju i sjeverni Jadran te će se kao oslabljena fronta u noći od subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne premještati preko naših krajeva”, objašnjava prognostičar.

U nedjelju će se ta fronta brzo premještati od sjeverozapada prema istoku uz jak vjetar kišu, a mjestimice i grmljavinu. Zbog toga će temperatura zraka biti u osjetnom padu, a u planinskim krajevima iznad 1000 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Već količine oborina u istočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu. Jutarnje temperature u planinama oko -3, u unutrašnjosti 2 do 6, na Jadranu 9 do 13. Najviše dnevne od 6 do 12, uz obalu oko 14 a na otocima do 18C.

Temperature i do 24

U ponedjeljak neće biti oborina, ali u utorak navečer očekuje se naoblačenje sa zapada i jugozapada uz okretanje vjetra na jugo koje će donijeti porast temperature, naoblaku i kišu koja će se u srijedu i četvrtak proširiti s Jadrana na cijelu unutrašnjost.

Za vikend Lipovšćak najavljuje stabilizaciju vremena uz promjenljivu naoblaku i dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka u porastu tako da će najviše dnevne biti u unutrašnjosti i do 24C a na Jadranu oko 21. Nova oborinska epizoda uz manji pad temperature zraka izgledna je tek nakon 2. travnja.