Dvije su godine kovali ubojiti plan: Kako je Hamas lukavom taktikom nasamario Izrael i SAD, nisu ništa sumnjali dok nije bilo prekasno

Skupina uključena u planiranje napada izbjegavala je korištenje kompjutera ili mobitela

FOTO: AFP

Obavještajni podaci koje je Izrael podijelio sa SAD-om sugeriraju da je mala skupina Hamasovih operativaca smrtonosni napad na Izrael planirala komunicirajući preko mreže telefonskih linija ugrađenih u podzemne tunele ispod Gaze. Na realizaciji plana radili su dvije godine, tvrde izvori za CNN.

Telefonske linije u tunelima omogućile su operativcima da tajno međusobno komuniciraju pa ih izraelski obavještajni dužnosnici nisu mogli pratiti.

Tijekom dvije godine planiranja, mala ćelija operativaca koja je radila u tunelima koristila je žične telefone za komunikaciju i planiranje operacije, ali je ostala “u mraku” sve dok nije došlo vrijeme da pozovu stotine Hamasovih boraca da pokrenu napad 7. listopada, dodali su izvori.

Hamasovci pribjegli staromodnim metodama

Izbjegavali su korištenje kompjutera ili mobitela kako bi onemogućili da ih otkriju izraelske ili američke obavještajne službe.

“Nije bilo puno diskusije i koordinacije izvan tog područja”, rekao je jedan od izvora. Obavještajni podaci koje je Izrael podijelio s američkim obavještajcima otkrivaju kako je Hamas koristio staromodne kontraobavještajne mjere, kao što je fizičko održavanje sastanaka o planiranju i izbjegavanje digitalnih komunikacija.

Ove informacije bacaju novo svjetlo na činjenicu da je Izrael bio potpuno zatečen Hamasovim napadom u kojem je ubijeno najmanje 1400 Izraelaca.

Što krije labirint tunela

CNN nije vidio konkretne obavještajne podatke, ali je razgovarao s izvorima koji su s njima upoznati. Američki ured direktora Nacionalne obavještajne službe odbio je komentirati navode, a izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Podzemnu mrežu tunela u Pojasu Gaze izraelska vojska kolokvijalno naziva “Gaza Metro”. Radi se o golemom labirintu tunela, koji se prema nekim navodima proteže kilometrima pod zemljom, a koriste se za prijevoz ljudi i robe, skladištenje raketa i streljiva te smještaj Hamasovih zapovjednih i kontrolnih centara. Sve to, naravno, daleko od očiju izraelske vojske.

Yocheved Lifshitz, 85-godišnja baka koju je Hamas “iz humanitarnih razloga” oslobodio u ponedjeljak, rekla je da je nakon što je oteta odvedena u mrežu tunela te da je spavala na madracu na podu u jednom od njih.

Konkretni planovi otkriveni tik pred operaciju

Jedan od izvora za CCN je rekao je da, iako su zapovjednici kopnenih jedinica i borci Hamasa mjesecima obučavani za napad, o konkretnim planovima obaviješteni su tek nekoliko dana prije početka operacije.

Treći izvor upoznat s najnovijim obavještajnim podacima rekao je da je Iran pomogao Hamasu da razvije operativnu sigurnosnu taktiku tijekom godina, iako američki obavještajci ne vjeruju da je Iran imao izravnu ulogu u planiranju samog napada 7. listopada.

Inače, Izrael je znao da palestinski militanti koriste žičnu telefonsku komunikaciju, piše CNN. Naime, izraelske snage otkrile su sličnu komunikacijsku mrežu ovoga ljeta kada su izvršile raciju u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. IDF je tada objavio da je pogodio zajednički operativni zapovjedni centar koji su koristili militanti u Jeninu.

Tuneli se protežu na 500 kilometara?

Inače, Hamas je 2021. tvrdio da je izgradio 500 kilometara tunela ispod Gaze, ali nije jasno radi li se o točnoj brojci. Ako je istina, Hamasovi podzemni tuneli bili bi nešto manji od polovice duljine sustava podzemne željeznice u New Yorku.