Dvojica pomoraca poginula u napadu Hutija na brod u Crvenom moru

To su prvi smrtno stradali otkako je proiranska militantna skupina iz Jemena pokrenula napade na plovila u Crvenom moru

Commercial vessels are sailing in the Mediterranean Sea off the coast of northern Israel on December 21, 2023, following the United States' announcement of its intention to establish a multinational coalition to protect cargo ships traveling through the Red Sea from attacks by Yemen's Iran-backed Houthi group. The group claims it is targeting ships heading for Israeli ports in retaliation for Israel's assault on the Gaza Strip. (Photo by Mati Milstein/NurPhoto) (Photo by Mati Milstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Dvojica pomoraca ubijena su u srijedu u napadu Hutija na trgovački brod u Crvenom moru, rekli su britanski i američki dužnosnici, i to su prvi smrtno stradali otkako je proiranska militantna skupina iz Jemena pokrenula napade na plovila u jednoj od najprometnijih pomorskih ruta.

Hutiji su preuzeli odgovornost za napad u kojem je grčki brod True Confidence, koji plovi pod zastavom Barbadosa, zapaljen oko 50 nautičkih milja od jemenskog lučkog grada Adena.

“Najmanje dvojica nevinih pomoraca su poginula. Ovo je žalosno, no (to je) neizbježna posljedica bezobzirnog lansiranja projektila Hutija na međunarodno brodovlje. Moraju prestati”, napisalo je na X-u britansko veleposlanstvo. “Upućujemo našu najdublju sućut obiteljima poginulih i ranjenih”.

Napadaju brodove od studenoga

Viši američki dužnosnik je također potvrdio smrt dvojice mornara. Hutiji napadaju brodove u Crvenom moru od studenog tvrdeći da to čine iz solidarnosti s Palestincima za vrijeme rata u Gazi.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države izvode osvetničke napade na Hutije, a najnoviji smrtni slučajevi bi mogli izazvati još žešće vojno djelovanje. Grčki brodovlasnik je objavio da je brod pogođen i zapaljen otprilike 50 nautičkih milja jugozapadno od jemenske luke Aden i da pluta.

Dodao je da zasad nema informacija o stanju 20 članova posade i trojice zaštitara, koji uključuju 15 Filipinaca, četvoricu Vijetnamaca, dvojicu Šrilančana, Indijca i državljana Nepala.