Eksplozivni dokumenti o pedofiliji u Crkvi: jedan od najuglednijih kardinala u Njemačkoj, i njegov brat, silovali maloljetnice?

Crkva je naredila detaljnu istragu

Group picture: Joseph Cardinal Ratzinger, on the left, and Frantzek Cardinal Marcharski, on the right, shortly after the Pontifical High Mass on the occasion of the 80th birthday of Franz Cardinal Hengsbach, in the middle, pictured on 9th September 1990, Essen. | usage worldwide (Photo by HARTMUT REEH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: dpa Picture-Alliance via AFP

U utorak su objavljeni dokumenti koji optužuju bivšeg biskupa u Essenu i jednog od najpoznatijih teologa poslijeratne Njemačke, kardinala Franza Hengsbacha (na glavnoj fotografiji u sredini), za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

“Biskup Franz-Josef Overbeck je naložio detaljnu provjeru teških optužbi za zlostavljanje na teret prvog biskupa biskupije Essen Franza Hengsbacha u razdoblju od 50-tih do 70-tih godina prošlog stoljeća”, priopćila je u utorak biskupija u Essenu.

Interna istraga je pokrenuta nakon što se u listopadu prošle godine biskupiji javila jedna osoba koja je tvrdila da ju je biskup Hengsbach seksualno zlostavljao krajem šezdesetih.

Kardinal je umro 1991.

Nakon provjere u biskupiji Paderborn, u kojoj je Hengsbach, koji je umro 1991., bio aktivan prije dolaska u Essen, došlo je do saznanja da je protiv njega tamo još 2011. bilo prijavljeno seksualno zlostavljanje maloljetnice u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

Taj slučaj je, kako se navodi, iste godine prijavljen Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu, koji je optužbe odbacio kao neutemeljene.

I brat je isto prokazan kao pedofil

Prema informacijama biskupije Paderborn i protiv brata biskupa Hengsbacha, Paula, koji je također svećenik, postoje prijave za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Aktualni biskup Overbeck je pozvao i druge eventualne žrtve zlostavljanja da to prijave biskupiji. Djelatnici njemačke Katoličke crkve posljednjih se godina nalaze na udaru mnogih optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Ovi skandali su prouzročili i brojne izlaske vjernika iz crkvenih zajednica.