Ekstremne vrućine, poplave, požari... Europa nije spremna za ono što dolazi, Hrvatskoj bi mogle zaprijetiti - tropske bolesti

Opasnosti klimatskih prijetnji 'rastu brže od naše društvene spremnosti'

Klimatske promjene
FOTO: AFP

Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Europska unija nije spremna nositi se s ekstremnim vrućinama, šumskim požarima i još gorim poplavama, upozorila je agencija EU-a u ponedjeljak. Opasnosti klimatskih prijetnji “rastu brže od naše društvene spremnosti”, rekla je direktorica Europske agencije za okoliš (EEA) Leena Ylä-Mononen u vrijeme objave novog izvješća agencije.

Prva procjena klimatskih rizika EEA-e pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastrukture i financija do zdravlja i okoliša, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo. U izvješću je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Europi, već također ugrožavaju i zemlje srednje Europe.

Vrućine povezane s preuranjenom smrti

Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prijenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle utjecati na sustave proizvodnje energije u južnoj Europi. Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjenom smrti jer je velik dio stanovništva izložen toplinskom stresu, osobito na jugu EU-a. Sada je toliko vruće u južnoj Europi (označenoj narančastom bojom na karti) da komarci mogu prenijeti nekadašnje tropske bolesti. Tom području, istaknimo, pripada i Hrvatska.

Mapa Europe
Screenshot/EEA

“Ekstremna vrućina postaje sve češća pojava, izlažući velik dio stanovništva toplinskom stresu, osobito u južnoj i zapadnoj Europi. Rekordno vruće ljeto 2022. povezano je s između 60.000 i 70.000 preuranjenih smrti u Europi, unatoč znatnim ulaganjima u akcijske planove za toplinu i zdravlje”, navodi se u izvješću. “Narušeno zdravlje tijekom toplinskih valova može smanjiti produktivnost rada, posebno za radnike na otvorenom, u južnoj Europi. Ovo smanjenje može dovesti do širih gospodarskih i financijskih učinaka u najugroženijim regijama”, ističe se.

“Ekosustavi u alpskim i krajnjim sjevernim regijama posebno su ranjivi zbog ograničenih mogućnosti migracije, dok su južne regije posebno izložene riziku od nestašice vode i toplinskih valova”, dodaje se.

Dolazi do poremećaja i u proizvodnji hrane

Klimatski rizici u Europi i njihov utjecaj na gospodarske i druge sustave usko su povezani. Dolazi do poremećaja, primjerice, u proizvodnji hrane. Klimatski utjecaji na proizvodnju hrane (osobito u južnoj Europi) mogu se prenijeti na ruralna i područja uz obalu, mogu utjecati na korištenje zemljišta, zdravlje socijalno ugroženog stanovništva i šire gospodarstvo.

Južna Europa posebno je ugrožena sve većim utjecajem vrućine i suša na poljoprivrednu proizvodnju, rad na otvorenom, ljetni turizam i požare. Upozorenje dolazi u trenutku kada Europska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.